Et stykke danmarkshistorie skal renoveres

Den næsten 16 meter høje granitsøjle, Skamlingsbankestøtten, skal renoveres for at fremtidssikre en væsentlig og dramatisk del af danmarkshistorien. Det fortæller Kolding Kommune.

Under megen møje og besvær blev 25 granitblokke fra Sverige i 1863 kørt fra Kolding Havn til det højeste punkt på Skamlingsbanken og rejst til minde om ihærdige forkæmpere for den danske sag i Slesvig.

Året efter blev egnen besat af preussiske soldater efter nederlaget ved Dybbøl, og de sprængte støtten bort og satte stenene på auktion. To mænd fra egnen købte granitstenene på vegne af Skamlingsbanke-selskabet, og i 1866 blev støtten genrejst med brudte hjørner og kanter fra sprængningen.

Dermed er Skamlingsbankestøtten et vidnesbyrd om en dramatisk periode i den danske nationalhistorie, som er vigtig at bevare.

Skamlingsbankeselskabet og Kolding Kommune har derfor i samarbejde taget initiativ til, at det markante monument nu bliver renoveret og fremtidssikret. Én af de ting, som arbejdet skal afdække er, hvordan stenene er sat sammen. Den viden findes ikke i dag.

- Vi har en formodning om, at de 25 sten holdes sammen af deres egen vægt, men den eksakte sammenbindingsmetode kender vi ikke. I fremtiden bliver stenene bundet sammen af stålwirer, rustfri stålforankringer og cementmørtel. Støtten står udsat for vind og vejr, og vi skal sikre, at fundamentet og sammenføjningen af stenene kan holde i mange år fremover - også i ekstremt vejr', fortæller projektleder Anne-Kristine Sverdrup Lauridsen fra Kolding Kommune.

Én af stenene i støtten står ikke til at redde. Det er den nederste, som er revnet på grund af sprængningen. For at sikre en ensartethed med resten af støtten, bliver den revnede granitblok erstattet med én ny fra samme område i Sverige, hvor granitten i sin tid blev hentet.

Da støtten blev sprængt væk i 1864, landede topstenen 25-30 meter væk og her har den ligget siden. Den blev med andre ord ikke sat på plads efter genrejsningen i 1866.

- Om topstenen skulle blive liggende eller være del af støtten efter renoveringen, er et emne, vi har drøftet med Koldinghus, og vi har sammen med Skamlingsbankeselskabet besluttet, at topstenen skal blive på jorden til minde om sprængningen', fortæller Anne-Kristine Sverdrup Lauridsen.

Arbejdet begynder den 24. august, og forventningen er, at støtten er på plads igen inden årets udløb.