TV der bevæger dig

Far om invalideret søns erstatning: Er 1,2 millioner prisen for et liv?

Efter at være blevet syg af en vaccine mod svineinfluenza fik Anders Friis tildelt 1,2 millioner kroner i erstatning. Faren forstår ikke beløbets størrelse.

05:39

1 af 2

Indtil slutningen af 2009 var Anders Friis som en hver anden dreng. Han spillede fodbold og passede sin skole.

Men efter en vaccine, som Sundhedsstyrelsen anbefalede, ændrede hans liv sig markant ? for altid.

For af vaccinen fik Anders Friis sansynligvis narkolepsi. En sjælden sygdom hvor man pludselig får lyst til at sove, falder i søvn uden grund eller får anfald så man pludseligt falder sammen.

Patienterstatningen har anerkendt, at der for Anders Friis er overvejende sandsynlighed mellem vaccinen og sygdommen. Derfor har han fået tilkendt 1,2 millioner kroner i erstatning. Et beløb som faren ikke synes er nok.

-Det kan jo altid diskuteres om det er nok eller om det ikke er nok. Anders var ni da han blev syg. 1,2 millioner for et helt liv uden mulighed for at få et arbejde, højst sandsynligt. Er det nok?, spørger Hans Friis.

Ved en særlov i Sverige, der netop nu er til behandling, er der lagt op til at en patient der udsættes for samme omgang som Anders Friis, kan få op til 7,8 millioner kroner i erstatning.

- Staten burde kigge på, hvad man gør i Sverige, hvor ofrene for Pandemrix kan få erstatninger inden for helt andre rammer, siger Hans Friis til TV SYD.

01:13 Luk video

Hør Hans Friis her (1:23)