Fastfoodkæde indfører firedages arbejdsuge - ekspert mener, at alle, der kan, bør gøre det

Fastfoodkæden Sunset Boulevard har indført firedages arbejdsuger for deres ansatte på hovedkontoret i Kolding. Ekspert bakker op.

I lørdags kunne TV SYD fortælle om fastfoodkæden Sunset Boulevard, der efter en to års prøveperiode nu officielt har indført firedages arbejdsuger på hovedkontoret i Kolding.

Virksomheden har ikke bare skåret en arbejdsdag fra, men også indført begrebet 'skoleskema', så medarbejdernes dage opdeles i forskellige farver alt efter hvad de skal hvornår. De har også indført færre møder med færre deltagere og sidst men ikke mindst, har fastfoodkæden indført et nyt digitalt arbejdsstyringssystem, som de deler på tværs i hele organisationen.

Resultatet af tiltagene er glade medarbejdere, bedre balance mellem arbejds- og privatliv og en mere effektiv arbejdsplads.

Og det er ikke kun medarbejderne, der er glade for deres nye arbejdsliv - også Pernille Garde Abildgaard, der er forfatter og ekspert i firedages arbejdsuger har store tanker om arbejdsmetoden.

- Ofte kommer vi til at spilde hinandens tid, og det er ikke med vilje, men vi gør det ofte, og det skal man gøre op med, hvis man vil effektivisere hverdagen og dermed slutteligt skære en arbejdsdag fra, fortæller hun. 

Ingen raketvidenskab 

Ifølge Pernille Garde Abildgaard er der ikke så meget raketvidenskab i firedages arbejdsuger, det er bare en ny måde at arbejde på.

quote

Firedages arbejdsuger er hovedsageligt et opgør med dårlige vaner

Pernille Garde Abildgaard

Spørgsmålet er bare hvorfor man så ikke indfører firedages uger på alle arbejdspladser, hvis det er så simpelt?

- Det er arbejdspladser, hvor det ikke er muligt, men på de det er, kan jeg simpelthen kun sige, at det virkelig er et godt spørgsmål, hvorfor man ikke bare indfører det, siger hun og fortsætter:

- Jeg ved det simpelthen ikke.

Et spørgsmål om vaner

For at kunne nå i mål med at implementere en firedags uge, er det vigtigt, at man ikke bliver ved med at arbejde på den samme måde, som man gør ved en almindelig femdages arbejdsuge.

- Firedages arbejdsuger er hovedsageligt et opgør med dårlige vaner, såsom lange møder og mange forstyrrelser, der gør at medarbejderne ikke kan fokusere på arbejdet, fortæller hun. 

Hun slår fast, at der er mange eksempler på virksomheder, hvor det har virket og at det i sidste ende handler om at tilrettelægge medarbejdernes arbejdsdag, så de bliver mindst muligt forstyrret og dermed kan arbejde mere effektivt.