Fem gymnasiedrenge vil sige undskyld til 200 piger efter rangliste

200 1.g-piger på Munkensdam Gymnasium i Kolding får nu en undskyldning fra de fem 3.g’ere, der lavede en rangliste over pigernes udseende. Ingen lærer noget af at blive straffet mere, siger rektor.

Fredag skal fem 3.g-drenge stå ansigt til ansigt med de selvsamme piger, som de har ranglistet efter deres udseende.

Her vil de fem drenge personligt sige undskyld til alle, der optræder på listen ved det, som skolen kalder en ”undskyldningsseance”.

Eleverne kan altså fortsætte på skolen.

Det oplyser rektor ved Munkensdam Gymnasium, Per Møller, torsdag til TV SYD. 

Han siger, at undskyldningsseancen sker efter ønske fra de fem elever selv.

Fredag fortalte TV SYD, at de fem 3.g’ere havde lavet ranglisten og efterfølgende var blevet sendt hjem.

quote

Der er ingen læring i at blive straffet mere, end de allerede er blevet

Per Møller, rektor, Munkensdam Gymnasium

Siden har rektor Per Møller overvejet, hvad næste skridt i sagen skulle være. 

Og her har en underskriftsindsamling, der har krævet en bortvisning af eleverne, også spillet en rolle, siger rektoren.

Men efter at have rådført sig hos både Børns Vilkår og talt med de fem elever selv mener Per Møller, at den rigtige løsning på konflikten er en undskyldningsseance.

- Det er unge mennesker i udvikling. Det letteste ville være at bortvise de her fem elever. Men der er ingen læring i at blive straffet mere, end de allerede er blevet. Den straf er så blevet toppet af den efterfølgende udskamning i medierne, siger Per Møller.

Men er den udskamning, som pigerne har været udsat for, ikke langt værre?

- Jo, den er mindst lige så slem, men jeg understreger også, at der ikke findes én rigtig løsning på konflikten, siger Per Møller.

Det er denne liste, der er sendt ud. TV SYD har sløret listen, så man ikke kan genkende eleverne.
Det er denne liste, der er sendt ud. TV SYD har sløret listen, så man ikke kan genkende eleverne.
Foto: Privatfoto
quote

Vi kan alle forfalde til at sige, at straffen er for slap uanset hvad

Per Møller, rektor, Munkensdam Gymnasium

- Det handler om forsoning

Han er klar over, at offentlighedens øjne lige nu hviler på ham efter den massive mediedækning.

- Et eller andet sted skal man lægge sig rent sanktionsmæssigt, og der vil være mange meninger om det - uanset hvor man lægger sig. Vi rækker en hånd frem til alle parter for at komme ind i en dybere proces, så vi kan komme videre. Det handler om forsoning, siger rektoren.

Tip os

Er du elev på Munkensdam Gymnasium, og vil du fortælle din oplevelse af sagen om ranglisten, så hører TV SYD gerne fra dig.

Hvis du er elev på en anden ungdomsuddannelse og selv har oplevet noget lignende, hører vi også gerne fra dig.

Skriv til os på sogr@tvsyd.dk.

Der er ifølge Per Møller flere måder at vise handlekraft på.

På den korte bane bliver det gennem undskyldningsseancen.

På den lange bane er opgaven en anden.

- Vi kan alle forfalde til at sige, at straffen er for slap uanset hvad. Men det er det nemme argument. Jeg synes, den svære opgave ligger i at nå ind til problemets centrale kerne, siger Per Møller og fortsætter:

- Det handler om den delingskultur, der er blandt unge mennesker. Det her er en anledning til at gå ind i en kulturdebat om den her delingskultur. Og den her sag kan være med til, at den kultur får noget mere opmærksomhed.

quote

Man kan vælge at vende hinanden ryggen, og det er den nemmeste løsning

Per Møller, rektor, Munkensdam Gymnasium

- Eleverne skal selv finde hinanden

Men inden dét arbejde kan sættes i gang, skal sagen om ranglisten håndteres.

Rent praktisk skal de fem elever møde to 1.g-klasser ad gangen, hvor de så kan sige personligt undskyld og få en dialog i gang.

- Det bliver en brobygningssession, hvor de fem elever skal forstå, hvordan hændelsen har påvirket dem, der har følt sig krænket. Der skal opnås en grundig forståelse for, hvad der er sket. Eleverne skal selv finde hinanden, siger Per Møller og tilføjer, at skolen hele tiden er med på sidelinjen med professionel assistance.

Det er der ifølge rektoren en vigtig læring i.

- Man kan vælge at vende hinanden ryggen, og det er den nemmeste løsning. Men man kan også vælge at sætte sig ned og tale om det for at løse det, og det er svært. Men det er netop heri, dannelsen ligger, siger han.

quote

Når rapperen Tessa står og synger ’Engangspik’ foran 30.000 mennesker, så er det okay at råbe ”pik”

Per Møller, rektor, Munkensdam Gymnasium

Hvornår er det okay at råbe ”pik”?

Når han kigger ud i det øvrige kulturlandskab, kan Per Møller godt forstå, hvis unge mennesker kan have svært ved at finde ud af, hvordan man taler med og om hinanden i forskellige situationer.

- Når rapperen Tessa står og synger ’Engangspik’ foran 30.000 mennesker, så er det okay at råbe ”pik”, mens det i en anden situation er no-go. Så jeg kan godt forstå, at de unge bliver forvirret, siger Per Møller.

Sagen minder også rektoren om, at gymnasiet skal have opdateret sin samværspolitik, som også organisationen Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har efterspurgt i kølvandet på sagen fra Munkensdam Gymnasium.

- Det, vi skrev i den for fire år siden, var inspireret af at stoppe filmoptagelser i omklædningsrummene. Men området er i evig bevægelse. Den her sag understreger og kalder på en gentænkning af hele det politikområde, siger han.

Nye lister er dukket op

Efter sagen om ranglisten af 1.g-pigernes udseende er dukket op, er der ifølge JydskeVestkysten dukket nye lister op.

En julekalender med henholdsvis drenge og piger, hvor der gemmer sig en ny elev bag hver låge.

Og en "most wanted"-liste til introfesten med de nye 1.g'ere. Her går det ud på, at de ældre elever skal kysse de nye elever, hvilket udløser gratis øl.

- Det er ikke noget, som vi på nogen måde bifalder. Det skal vi have gjort noget ved i dialog med dem, der har lavet de her lister, hvis vi kan finde ud af, hvem det er.

quote

Vi kan også tilbyde dem at tale med en psykolog, hvis de har brug for det

Per Møller, rektor, Munkensdam Gymnasium

Individuelle samtaler skal ”scanne” eleverne

Efter undskyldningsseancen vil der være individuelle samtaler med alle 1.g’erne.

Her skal skolens studievejledere gennem én til én-samtaler ”scanne” hver elev for, om der er nogen, der har brug for mere hjælp.

- Vi taler med alle for at finde ud af, hvem der er hårdest ramt og for at finde ud af, om hver elev er tilfreds med at have ytret sin utilfredshed. Hvis de har brug for at tale mere, tager vi os også tid til det. Vi kan også tilbyde dem at tale med en psykolog, hvis de har brug for det, siger Per Møller.

Derudover vil organisationen Red Barnet stille en bisidder til rådighed, som kan agere mægler mellem elever/forældre, hvis der skulle blive brug for det.

Per Møller har været i kontakt med Sydøstjyllands Politi, som ikke går ind i sagen med ranglisten. 

Politiet oplyser i mailen, som TV SYD har set, at der kan være tale om en overtrædelse af Straffelovens §267 om æreskrænkelser. Hvis der skal rejses sager, skal det foregå som civile retssager.

- Jeg håber, at vi både får landet den konkrete sag ordentligt, men samtidig benytter sagen som en anledning til at få kigget bredere på samværsnormerne for unge mennesker, afslutter Per Møller.