TV der bevæger dig

Finhval på sommertogt

Forvildet finhval, der var på vej til Kolding, er måske på vej til Svendborg. Det er en gåde, hvad den bestiller der, men den har sikkert stress. Og måske er der tale om to hvaler!

Fra Hvaler.dk et kort over observationerne af finhvalen i Lillebælt fra søndag og et par dage frem.

- Jeg regner med Svendborg, siger Thyge Jensen om, hvornår en finhval på vildfart i danske farvande vil blive set næste gang.

Spottet søndag

Han følger sammen med hvalforskere og -entusiaster minutiøst hvalers færd i danske farvande på hjemmesiden hvaler.dk og har erfaring fra flere års observationer af finhvaler og andre hvalers sjældne besøg.

Finhvalen blev spottet første gang søndag i Båring Vig på den fynske nordkyst mellem Middelfart og Bogense.

Siden har flere lystfiskere og sejlere set den på en rute ned til Kolding Fjord samtidig med at kongeskibet var på vej til Kolding.

 

Måske to?

Senere er finhvalen set på vej tilbage igen i Lillebælt og igen sydpå ved Grydeløb og Hansebugt fem kilometer sydøst for Fåborg. Det var onsdag.

- Måske er der tale om to hvaler, siger Thyge Jensen til TV SYD. Men vi ved det ikke.

Stressede

Andre år har finhvaler som regel fulgt den jyske østkyst med afstikker ind i fjordene. Og det er ikke en afstikker fra finhvalernes normale habitatsområder i mere åbent vand, som er til eget bedste for det store pattedyr, der lever af sild, brislinger og andre småfisk.

- Det er en lidt anderledes adfærd, vi ser hos dén her finhval, der går til Fyn. Men de plejer at forsvinde for os. Og et stykke tid efter får vi meldinger fra Polen eller Tyskland om, at de er fundet som nogle magre pinde, siger Thyge Jensen, som er pensioneret museumspædagog ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Bortset fra at kunne tegne et mønster for finhvalernes færd har ingen nogen rigtig forklaring på, hvorfor de drager ned i de indre, danske farvande. Eller hvad der får dem til at følge nogenlunde samme rute.

- Vi tror, at de er stressede. Men der er ikke eksperter og amatører i den her sag. Vi er alle amatører, siger Thyge Jensen.