TV der bevæger dig

Flere fyrværkeri-skader end sidste år

På landsplan er flere personer blevet ramt af fyrværkeri-skader end ved sidste nytår. Skaderne opgøres af de fem sygehusregioner og Region Syddanmark er hårdere ramt end Region Midtjylland.

Flere blev ramt af fyrværkeriskader. Foto: Heidi Godskesen Rasmussen, TV SYD

I Region Syddanmark er der registreret 22 fyrværkeriskader - heraf 14 øjenskader og fire håndskader, mens der i Region Midtjylland kun er anmeldt 6 fyrværkeriskader. Heraf er der fire øjenskader og fire håndskader, hvilket vil sige at to personer har fået både øjen- og håndskader.

Hvordan skaderne fordeler sig geografisk i TV SYDs område er ikke oplyst. Region Syddanmark omfatter jo foruden Syd- og Sønderjylland også Fyn og omliggende øer. I Region Midtjylland hører kun Horsens og Hedensted kommuner til TV SYDs område.

For et år siden var der 17 fyrværkeriskader i Region Syddanmark mod 22 i år. Og i år er der 14 øjenskader mod kun to sidste år.

- Vi ved ikke, hvad stigningen skyldes. Det kræver en nærmere analyse af tallene, siger Kim Ahlers, leder af Region Syddanmarks vagtcentral i Odense, til TV SYD. Vagtcentralen fordeler udrykningsopgaverne, når der er brug for ambulancer og anden akut hjælp.

Det er dog et faktum, at der ikke er bruigt beskyttelsesbriller ved mange af øjenskaderne.

Læs også Politiet: Fredelig og travl nytårsnat med masser af fest i gaden

 På landsplan er der konstateret 98 fyrværkeriskader, hvilket er en stigning med næsten i tredjedel i forhold til sidste år, og vidner også om et mere travlt nytår i det danske akutberedskab. I år har vagtcentralerne sendt i alt 1153 ambulancer, akutlægebiler og akutbiler på vejene, mens de tre akutlægehelikoptere har været på vingerne 3 gange.

Tal fra landets fem regioner er indsamlet af Region Sjællands AMK-Vagtcentral, og her lyder meldingen, at den samlede travlhed har ligget over normalen.

Tallene er opsamlet pr. timer fra kl. 18.00 nytårsaften og frem til 06.00 nytårsmorgen. 1406 gange blev der trykket 1-1-2, hvor det har handlet om akut sygdom eller tilskadekomst. Det er flere end sidste år, hvor 1215 ringede 1-1-2.

Det udløste 1153 antal udrykninger med ambulancer, akutlægebiler og akutbiler. Det er flere end sidste år, hvor der var 1006 kørsler. Sidste år kom akutlægehelikopterne ikke i luften på grund af kraftig tåge. I år var vejret ikke en hindring og det betød 3 flyvninger, to i Nordjylland og en i Midtjylland.