Følg tårnfalken på Koldinghus 24 timer i døgnet

Falkefamilie har indtaget fuglekassen som overvåges af kamera døgnet rundt.

Tårnfalkene på Koldinghus har nu det til fælles med storkene i tv-reden i Smedager - nemlig at de bliver overvåget døgnet rundt af et kamera.

Falkeparret fandt sammen sidste år på slottet, efter der i 2019 blev hængt en redekasse op på tårnet. Målet var at lokke en tårnfalk til, for at den kunne skræmme den voksende bestand af duer væk fra kongeslottet midt i Kolding.

En af de voksne tårnfalke forlader reden på Koldinghus.
En af de voksne tårnfalke forlader reden på Koldinghus.
Foto: Knud Erik Madsen, Koldinghus

Det lykkedes. Allerede sidste år fik falkene tre unger. Mens hunnen og ungerne trak sydpå, så overvintrede hanfalken i sprækker i murværket på Koldinghus. I løbet af februar i år vendte hanfalken tilbage til redekassen for at sikre, at den var intakt, og at en anden falk ikke havde overtaget kassen. Hunfalken sluttede sig til ham i marts.

Se Koldinghus' kamera her

Nu er der atter unger i reden. Det er uvist, om der er tre eller fire unger. Men i løbet af kort tid vil det nye kamera afsløre, hvor mange unger, der faktisk er.

Redekassen er placeret på nordsiden af kæmpetårnet, så falkene får mest ro og samtidig skærmes for solens bagende stråler.

Tårnfalken indtager reden på Koldinghus.

Tilfreds direktør

Direktør for Kongernes Samling, Thomas Thulstrup, sætter stor pris på tårnfalkens fortsatte tilstedeværelse på slottet.

- At vi nu med et kamera og livesending kan dele denne glæde og begejstring over, at se de små fugleunger vokse sig større, har længe været et ønske, siger han og tilføjer:

- Det er fascinerende at komme tæt på et så prægtigt dyr som tårnfalken. Inden længe vil de små fugleunger have vokset sig store nok til at stå klar på fuglekassen og derefter kaste sig ud i deres første flyvning. For Kongernes Samling er det interessant at dele viden om, hvordan falken lever. En fugl som historisk har været en vigtig aktør i tidligere tiders kongejagter.

Tårnfalken

Koldinghus har planer om næste år at montere endnu et kamera - denne gang inde i redekassen.