TV der bevæger dig

Forbund ønsker benlås-sag for torturkomité

FN-forbundet opfordrer efterladte at gå til FN om deres søn, der døde efter benlås i Kolding Arrest.

Foto: BRUNO FAVA

FN-forbundet i Danmark opfordrer de efterladte til den 23-årige dansktyrker Ekrem Sahin at gå til FN's torturkomité om hans død i Kolding Arrest 14. januar.

Den 23-årige døde efter klammeri med op imod syv fængselsbetjente, som lagde ham på maven og fikserede ham i en benlås.
Det fremgår af politiets egne obduktionsrapporter.

- Familien bør indbringe den uhyggelige sag for FN's komité mod tortur, siger Tue Magnussen, bestyrelsesmedlem i FN-forbundet.

I obduktionsrapporten står følgende om Ekrem Sahin:
"Han blev lagt på maven med håndjern på ryggen, og senere blev anklerne fikseret."

Bagefter står der:
"Han blev mere rolig, råbte mindre og fik herefter hjertestop."

Ifølge dokumenterne anvendte betjente den såkaldte TARP-metode til at fiksere Ekrem Sahin - Total Appendage Restraint Position.
Siden gik Ekrem Sahin i koma og døde tre dage senere på Odense Universitetshospital.

- Brug af benlås er i strid med FN's konvention mod tortur, som Danmark ratificerede i 1984. FN's komité mod tortur har udtalt sig imod Danmarks brug af benlås, siger Tue Magnussen.

Han henviser til sagen om den 18-årige Benjamin Schou, der i 1992 blev lagt i en benlås, som bragte ham i et koma, han aldrig kom ud af før sin død på et plejehjem i 2008.

Østre Landsret tilkendte ham en erstatning på 1,4 millioner kroner og dømte tre betjente for at være skyld i hans invalide tilstand.
- Benjamins sag blev kritiseret af Amnesty International. I min undervisning på Politiskolen har jeg ofte nævnt denne sag for at afgrænse begreberne tortur og politimishandling, siger Tue Magnussen.

Der er også sagen om Jens Arne Ørskov, som i 2002 døde efter at være blevet tvunget ned på maven med hånd­jern på ryggen af politiet. Det skete efter tumulter på en rasteplads i Nordjylland

Mest sete på tvsyd.dk