Geografi sætter frit gymnasievalg ud af spillet

Søgningen til Munkendams Gymnasium i Kolding er større end der er plads til. Derfor må en række elever, som har søgt ind, henvises til andre gymnasier ? og det går især ud over elever fra oplandet. Forældre og unge er utilfredse med, at geografi sætter det frie gymnasievalg ud af spil.

Munkensdam gymnasium har fået ansøgninger til 12 klasser, men har kun plads til 10 klasser. Derfor har 37 unge, som har haft gymnasiet som førstevalg fået besked på, at de skal på andre gymnasier. I Kolding er det typisk Kolding Gymnasium i den nordlige bydel, som tilbydes.

37 elever har fået afslag på at starte på Munkensdam Gymnasium. I praksis er det elever fra Kolding by, som er kommer ind, mens elever fra omegnen er henvist til Kolding Gymnasium.

- Vi betaler også skat, og finder det urimeligt, at alene afstand afgør, hvilket gymnasium man kan komme ind på, udtaler forældre til pige, der har fået afslag.

De beskriver, at det virker frustrerende, at datteren, som har top-karakterer i alle fag, bliver forbigået, mens andre elever i hendes klasse med lavere med langt dårligere faglige kundskaber kommer ind ? bare fordi de bor tættere på Munkensdam.

Hvis gymnasier har flere ansøgere end der er kapacitet til, bliver det er fordelingsudvalg under Region Syddanmark, som fordeler de overskydende elever.

Sådan en fordeling har der altid været ? også da gymnasier hørte under amterne. I 2010 vedtog Folketinget, at fordelingen primært skulle afgøres efter geografien. Bl.a. efter store stridigheder mellem københavnsk gymnasier.