Godt år for planteavlere: Har gavn af prisstigninger på afgrøder

For de landmænd, der udelukkende har planteavl, tegner det til at blive en god høst i år. Ifølge en landmand fra Almind er det "en af de bedre høste, vi har haft længe".

For mange landmænd er høsten skudt i gang over hele landsdelen og for nogle af landmændene, der tegner det til at blive en god høst.

Den danske høst og landbruget er generelt mærket af krigen i Ukraine, der indtil for nyligt betød et fuldt stop for eksporten af korn landet.

Hos landmændene der både har dyrehold og planteavl betyder situationen på den ene side, at prisen på afgrøderne er steget, så høsten også er blevet mere værd - men på den anden side er priserne på foder til dyrene også steget.

20 procent over niveau

Anderledes er det hos planteavlerne, der i højere grad får gavn af de stigende priser på afgrøder.

En af planteavlerne, der i al jysk beskedenhed peger på en god høst, er Alex Hansen.

- Vi ligger nok 20 procent over niveau i forhold til gennemsnitsudbytterne, så det er dejligt, siger Alex Hansen, der er gårdejer ved Almind og netop er i gang med høsten.

Selvom landmand Alex Hansen fra Almind også er ramt af de stigende priser, tegner det til at blive en god høst i år.
Selvom landmand Alex Hansen fra Almind også er ramt af de stigende priser, tegner det til at blive en god høst i år.
Foto: Michael Nielsen, TV SYD

Modsat landbrug med dyreavl skal planteavlerne ikke købe foder, og det kan mærkes.

- For min planteavlsbedrift ser avlen rigtig godt ud. Det er nok en af de bedre høste, vi har haft længe, fortæller fra Alex Hansen, mens landmand Mikkel Callesen Hansen er i fuld gang med høsten bag ved ham.

- Det er raps, vi høster her. Det kan bruges til rapsolie og snaps. Så det er rigtig godt at få det i hus, lyder det med et smil fra landmanden.

Godt udbytte i landsdelen

Men hvordan ser det ud for planteavlerne generelt i hele landsdelen?

Det kan Christian Laursen, der er markedsdirektør for Danish Agro, gøre os klogere på. 

- Resten af landsdelen ser faktisk og heldigvis ud til at have det samme gode udbytte. Vi ser nogle flotte udbytter i år, siger han.

Christian Laursen, der er markedsdirektør for Danish Agro, håber at de landmænd, der har dyrehold, får nogle bedre afregningspriser.
Christian Laursen, der er markedsdirektør for Danish Agro, håber at de landmænd, der har dyrehold, får nogle bedre afregningspriser.

Mens det er positivt for planteavlerne, så ser det ikke godt ud for de landmænd, der holder dyr.  

- Vores husdyrproducenter skal dermed også betale noget mere for deres foder, og de har klart også et behov for at kunne afsætte deres varer - altså kød, mælk, æg til nogle gode priser, for at kunne betale de høje priser for foder, siger Christian Laursen.

Håber på bedre afregningspriser

Han fortæller, at kvæg- og mælkeproducenterne har nogle "okay" afregningspriser i øjeblikket, men krydser fingre for, at alle landmænd med dyr går en fremtid i møde, hvor prisen på kød stiger.

- Når vi snakker fjerkræ, æg og grise, så håber jeg, at de får nogle bedre afregningspriser, så der bliver en bedre balance mellem det, som det koster at fodre dem, og det man kan få for sine dyr, når man skal sælge dem igen, siger Danish Agros markedsdirektør.

Penge får ben at gå på

Selvom planteavlerne på den ene side nyder godt af de stigende priser på afgrøder, så er de dog også mærket af prisstigningerne. Ifølge Danish Agro er prisen på gødning af markerne steget til det tredobbelte det seneste år. 

Mikkel Callesen Hansen og mange andre landmænd er i øjeblikket i gang med høsten.
Mikkel Callesen Hansen og mange andre landmænd er i øjeblikket i gang med høsten.

- Vores omkostninger stiger jo desværre også, og det gør det for alle. Folk kan jo nok mærke, at brændstoffet er steget, og elprisen er steget temmelig meget. Så de skal nok få ben at gå på de penge der, siger Alex Hansen. 

Han påpeger også at hele høsten heller ikke er i hus endnu og understreger, at man ikke skal sælge skindet før bjørnen er skudt.

- Nu skal vi også have høsten hjem. Vi er ikke færdige endnu, vi er jo kun lige startet. Vi har kun fået 25 procent, siger han.