Han sørger for hygge og højtidelighed når dronningen inviterer

Dronningens ceremonimester Lasse Harkjær er på koncert- og foredragsturné i Syd- og Sønderjylland med flyvevåbnets orkester.

Når kongehusets ceremonimester, Lasse Harkjær, onsdag taler om sin karriere på Koldinghus, vender han tilbage til den syd- og sønderjyske del af kongeriget - som så mange gange tidligere de seneste par år.

Anledningen denne gang er en koncert med Prinsens Musikkorps på Koldinghus, hvor han mellem numrene fortæller om sin karriere fra menig soldat i 70’erne til dronning Margrethes nuværende ceremonimester.

quote

Man kan godt mærke, at der er stor fædrelandsfølelse i Sønderjylland

Lasse Harkjær, dronningens ceremonimester

De seneste to år har også bragt ham til Syd- og Sønderjylland i mange anledninger. Lige fra fejringen af Genforeningen, reception på Gråsten Slot og dronningens sommertogter.

Lasse Harkjær har som ceremonimester styr på etiketten og ansvaret for alle mulige ceremonier: Nytårstafler, statsbesøg, kongeskibets sommertogt, fejringer og begravelser i kongefamilien.

Hver gang med ansvaret for arrangementet, når dronningen er vært.

- Når nogen spørger mig, siger jeg nogle gange, at jeg er eventchef i et stort dansk familiefirma, siger han.

Dronningens ceremonimester Lasse Harkjær blev på Koldinghus akkompagneret af Prinsens Musikkorps.
Foto: Chris Pedersen, TV SYD

Højtideligt og hyggeligt

Ceremonimesteren og hans team er glade, når gæsterne hygger sig i dronningens selskab. En sønderjysk gæst sagde engang efter et arrangement, at det på én gang havde været meget ophøjet og meget hyggeligt.

- Det glædede mig meget, at den pågældende kunne mærke, at vi gør rigtig meget ud af, at der også er en hyggelig atmosfære, så folk har en rigtig god oplevelse.

dannebrog Aabenraa 3.jpg

Lasse Harkjær er tilbageholdende med at afsløre for mange detaljer omkring et arrangement hos dronningen. Det er lidt ligesom med juleaften, mener han.

- Hvor vi jo pakker gaverne ind. Hvis vi ikke gjorde det, ville vi jo vide alt, når vi kom ind til juletræet. Så er der jo ikke nogen spænding, og det er jo lidt det samme her.

quote

Når nogen spørger mig, siger jeg nogle gange, at jeg er eventchef i et stort dansk familiefirma

Lasse Harkjær, dronningens ceremonimester

Rundt i alle kommuner

De mange besøg rundt i landet giver ceremonimesteren en god fornemmelse for folks opfattelse af kongehuset. Især i Syd- og Sønderjylland.

- Det er ingen hemmelighed, at vi her kan mærke stor nationalfølelse. Den måde, man modtager vores majestæt på i landsdelen, varmer altid. Man kan godt mærke, at der er stor fædrelandsfølelse i Sønderjylland, siger Lasse Harkjær.

Hvad er en ceremonimester 

  • Ceremonimester er en funktion, som ved det danske hof kendes allerede fra før enevælden.

  • Etikette og ceremoniel har gennem tiderne været en vigtig del af regentens virksomhed og tjente især under enevælden til at underbygge kongens position og prestige.

  • I dag har ceremonimesteren fortsat de samme opgaver som dengang, f.eks. planlægning og afvikling af hoffets festarrangementer, nytårskure, udenlandske statsoverhoveders officielle besøg osv.

(Kilde: Kongehuset)

I 2021 fejrede dronningen og sønderjyderne Genforeningen lidt forsinket. Regenten ville i den anledning gerne have været rundt i alle syd- og sønderjyske kommuner, men nåede ikke til Esbjerg, Tønder, Vejen og Fanø i første omgang.

- Så skete der efterfølgende det, at man kom til Esbjerg og Fanø på sommertogt. Det blev også til et besøg i Vejen, og året efter kom hun så til Tønder. Så vi kom rundt i alle kommuner på den måde, og det var vigtigt, siger Lasse Harkjær.

Dronning Margrethe besøgte Fanø den 1. september 2021. Her blev hun vist rundt af Sofie Valbjørn (th). Dronningen havde ikke været på øen siden 1957.
Dronning Margrethe besøgte Fanø den 1. september 2021. Her blev hun vist rundt af Sofie Valbjørn (th). Dronningen havde ikke været på øen siden 1957.
Foto: Fanø Kommune

Ingen belæring nødvendig

Lasse Harkjær skal som ceremonimester sikre sig, at gæsterne kender den kongelige etikette.

- Vi gør ofte det, at inden arrangementet går i gang, orienterer jeg om forløbet, som en høflighed over for gæsterne. Så ved folk, hvordan de skal forholde sig, fortæller han.

Lasse Harkjær

Alder: 64 år

Titler: Ceremonimester for dronningen, officer, oberst og kammerherre.

Karriere: Bataljonschef ved 1. Livgardebataljon og derefter næstkommanderende ved Den Kongelige Livgarde. Herefter sektionschef i Forsvarskommandoen og i 2002 den første danske chef for den danske styrke i Afghanistan. I 2004 chef for 3. Jyske Brigade og oprettede med staben herfra Danish Advisory and Training Staff i Riga i 2005.

Fra 2005 til 2013 chef for Den Kongelige Livgarde og Københavns kommandant. 

Fra 2013 til 2021 chef for Hendes Majestæt Dronningens Adjudantstab.

Borgmestre, ministre og andre kongelige gæster forventes naturligvis at holde rigtigt på glasset og titulere på behørig vis ved regentens reception på eksempelvis kongeskibet. Og ceremonimesteren har aldrig været ude for, at det var nødvendigt at belære om etiketten.

- Det plejer at køre meget fint, når jeg har givet instruktion i, hvordan arrangementet forløber. Nogle gange giver jeg også lige et par hints og svarer på spørgsmål, men det er meget forskelligt, forklarer han.

På fredag gentager han arrangementet med Prinsens Musikkorps på Sønderborg Slot. Der skulle stadig være billetter at få.