Helge Lorenzen er død

Tidligere tv-direktør, journalist Helge Lorenzen, Kolding, er død, 81 år.

Han blev far til det regionale tv-system i Danmark.

Helge Lorenzen blev i 1982 projektleder for et tv-forsøg under Danmarks Radio i Sønderjylland, der skulle give konkurrence til tysk tv, som de fleste sønderjyder havde stillet ind på.

Et par år efter ville Danmarks Radio lukke forsøget, men det ville Helge Lorenzen ikke finde sig i. Sammen med lokale kræfter gik han i gang med at opbygge det TV SYD, som vi kender i dag.

Det sønderjyske oprør mod Danmarks Radios tv-monopol mødte folkelig sympati, og i det første år efter løsrivelsen fra Danmark Radio eksisterede TV SYD på grundlag en særlov.

Senere kom tv-stationen ind under TV2-loven, og hele det regionale tv-net med otte stationer tog form.

Helge Lorenzen kæmpede en stædig kamp for TV SYD, men da det trak ud med at få TV2-loven igennem, var TV SYD meget tæt på en betalingsstandsning. Stationen blev reddet på stregen af en stor kassekredit i en bank.

Helge Lorenzen ambition var at skabe et talerør for den almindelige dansker i de elektroniske medier. Journalisterne skulle ikke være mikrofonholdere for magthaverne. I stedet skulle beslutningstagerne lytte til folket.

Rød lejesvend

Midt i 1960'erne var Helge Lorenzen med til at opbygge TV-avisen.

Det var her, han blev stemplet som rød lejesvend sammen med Lasse Budtz, Ole Andreasen, og Jakob Nielsen.

Anklagen kom fra en Venstre-politiker i et læserbrev, og byretten i Skjern kendte anklagen for ubeføjet. Venstre-politikeren blev dømt til at dække sagsomkostningerne på 2.000 kroner.

Helge Lorenzen lagde aldrig skjul på, at han var socialdemokrat, men hans mest loyale støtter under opbygningen af TV SYD var Venstre-folk og radikale.

Helge Lorenzen voksede op i grænselandet i brændpunktet mellem dansk og tysk under fattige kår, og hans store interesse for samfundet drev ham som 20-årig ind i journalistikken.

Han begyndte i den daværende socialdemokratiske lokalpresse, men de journalistiske ambitioner førte ham videre til hovedorganet for den socialdemokratiske bevægelse, Aktuelt.

Helge Lorenzen efterlader sin hustru Kirsten, to sønner og en datter.

Fra Twitter: