TV der bevæger dig

Hjemmeværnsfolk må sige farvel til våbenene

Hjemmeværnet har besluttet at fjerne bundstykket fra 4328 geværer, der opbevares hjemme hos hjemmeværnets medlemmer. Det sker som følge af terrorangrebet i København 14-15. februar, hvor der bl.a. blev anvendt et stjålet hjemmeværnsvåben.

I samme forbindelse bliver samtlige våbenlåse indsamlet og opbevaret på centrale opbevaringssteder, som en midlertidig sikkerhedsforanstaltning.

- I lyset af de tragiske begivenheder 14-15. februar 2015, iværksætter Hjemmeværnet disse sikkerhedstiltag, indtil Hjemmeværnet har fundet den rigtige løsning, der sikrer såvel sikkerheden som Hjemmeværnets muligheder for at gennemføre uddannelse og opretholdelse af beredskabet, siger chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Finn Winkler.

Svarene på, hvordan Hjemmeværnets våben skal opbevares på længere sigt, analyseres lige nu af Hjemmeværnskommandoen.

De Konservatives forsvarsordfører, Mike Legarth fra Vamdrup kalder det en panikreaktion, når Hjemmeværnet ændrer sin praksis for opbevaring. Han kalder den nye praksis en "nedgørelse" af hjemmeværnets medlemmer.

Efter skudattentaterne i København i februar vedtog Hjemmeværnet at undersøge, om dets medlemmer følger de gældende retningslinjer for opbevaring af våben.

Uden funktionsdygtige våben derhjemme kan Hjemmeværnet ikke fungere efter hensigten, mener Mike Legarth. Han understreger, at værnet skal kunne reagere med det samme, hvis Danmark får brug for Hjemmeværnets beskyttelse.

- Det er nødvendigt, at vi har hjemmeværnet, og det er nødvendigt, at vi har en lokal aktionsstyrke, vi kan kalde ud, og som kan forsvare landet, hvis vi bliver angrebet, siger Mike Legarth.

Der er dog også lokale folketingsmedlemmer, der støtter inddragelsen af hjemmeværnets våben. Karina Lorentzen Dehnhardt, valgt for SF i Kolding skriver på facebook: