Høj musik kan give øreskader

Teknikerne, der styrer lyden til Grøn Koncert, har fået indskærpet, at den ikke må overstige 100 decibel . Men en ørelæge opfordrer alle koncertgængere til at passe på. Ellers kan de få en tinnitus som souvenir.

TV SYD besøger koncertpladsen i Kolding, hvor årets første Grøn Koncert traditionen tro holdes. Med os er en ørelæge, som giver gode råd om, hvordan man skal passe på sine ører.

? Det er et underligt paradoks med musik. Mange nyder det, når der er drøn på, og keder sig, hvis lydstyrken er lav. Men vi skal altså passe på, for nye studier viser, at der skal meget lidt til, før der opstår permanente skader på hørelsen ? som tinnitus eller nedsat hørelse, siger Søren Vesterhauge, speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme ved privathospitalet Aleris-Hamlet.

Tinnitus er belastende

Det sørgelige er, at når skaden først er sket, er der meget lidt, vi kan gøre ved det. Og tinnitus er en meget belastende lidelse.

Ifølge Grøn Koncert får musikerne indskærpet, at støjniveauet ved mixerpulten et stykke fra scenen maksimalt må være 100 decibel. Det svarer stort set til støjen fra et jetfly på 100 meters afstand.

Ifølge Arbejdstilsynets retningslinjer for støjbelastning, må man ikke udsættes for 100 decibel støj i mere end 15 minutter ad gangen.

På landets festivaler kan lydstyrken til tider komme op på 104 dB, og det kan menneskets ører kun tåle i 7½ minut. Så under en koncert, der nemt varer halvanden time, bliver ørene udsat for meget mere lyd, end de har godt af.

For tæt på højttalere

Er det så overhovedet muligt at gå til festival uden at vende hjem halvdøv og med skærende tinnitus? Ja, beroliger Søren Vesterhauge, men man skal passe på sig selv.

? Så snart musikken bliver forvrænget eller decideret knaser inde i øret, er man for tæt på højtalerne. Så skal man enten gå længere væk eller beskytte sig med høreværn. Runger eller suser det i ørerne umiddelbart efter en koncert, har de taget skade. Og så skal man passe bedre på næste gang, forklarer Søren Vesterhauge.

Høreværn

Den ultimative løsning er at investere i et sæt professionelle musikerhøreværn. Det er små propper, der bliver støbt efter dine øregange, og derfor dæmper musikken lineært. Det betyder, at man ikke behøver at gå på kompromis med lydoplevelsen.

Sådan et sæt koster omkring 1.200 kroner, men der findes også billigere alternativer helt ned til en rund tyver.

Med de billige modeller må man dog typisk gå på kompromis med gengivelsen af enten de høje eller lave toner.

De fleste rockmusikere og lydteknikere beskytter konsekvent ørerne. Noget overraskende er problemet derfor størst blandt klassiske musikere og kapelmestre. I de kredse er høreværn ildeset, hvorfor mange udvikler skader på hørelsen.

Og når først tinnitussen har gjort sit højfrekvente indtog i øregangene, er der ingen vej tilbage til en normal hørelse.

? Tinnitus er virkelig invaliderende, og det værste er, at vi stort set ikke kan gøre noget for at hjælpe patienterne, siger ørelægen. Den bedste behandling er psykologterapi, hvor patienterne lærer at leve med tinnitussen. De trænes simpelthen i, ikke at lade sig gå på af den konstante hyletone.

 

Ørelægens tre råd: