Hundredvis af døde fisk: Populær badestrand lukket

Rebæk strand i Kolding er lukket efter et spildevandsudslip tirsdag.

Det er ikke muligt at tage en kølende dukkert ved Rebæk strand i Kolding fjord.

quote

Der er en klar risiko for forurening med colibakterier

Lars Hede Hansen, miljømedarbejder i Kolding Kommune

Onsdag er stranden blevet lukket, da der kan være sluppet spildevand ud i havet.

- Vi ved ikke, om badevandet er forurenet med spildevandet, men efter at have været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed udsteder vi nu forbud mod badning, da der er en klar risiko for forurening med colibakterier ved udslip af spildevand, siger miljømedarbejder i Kolding Kommune Lars Hede Hansen.

Ørreder i Skartved Bæk er døde på grund af udslippet af spildevand. Der er sket fiskedød på en vandløbsstrækning på ca. 1,7 km.
Ørreder i Skartved Bæk er døde på grund af udslippet af spildevand. Der er sket fiskedød på en vandløbsstrækning på ca. 1,7 km.
Foto: Kolding Kommune

Hundredvis af døde fisk

Udslippet er sket tirsdag i forbindelse med pumpesvigt i en pumpestation på Idyl i Kolding. Uheldet betød, at urenset spildevand løb ud i den nærtliggende Skartved Bæk. Her har kommunens miljøvagt konstateret omfattende fiskedød med ca. 850 døde ørreder.

Colibakterierne, der kan være sluppet ud i vandet, er årsagen til, at badning fra onsdag er blevet forbudt.

- Det kan give maveproblemer med kvalme og opkast, hvis man kommer til at sluge noget af vandet. Derfor kan vi ikke vente på analyser,” oplyser miljømedarbejder Lars Hede Hansen, Kolding Kommune.

BlueKolding, der håndterer spildevandet i Kolding Kommune, har alarmsystemer, der skal advarer, hvis der sker fejl i pumpestationerne, men det pågældende alarmsystem ved pumpestationen gav ikke besked som følge af et lynnedslag.

Alarmsystemer skal gennemgås

Der er sat skilte op ved Rebæk Strand, der advarer mod at bade i vandet, og infotavlen på stedet informerer også strandens gæster om, at badning er forbudt, indtil badevandet er blevet testet og fundet rent.

- Jeg vil nu sikre at vi får gennemgået alarmsystemerne på pumpestationer og bygværker med BlueKolding og Miljøstyrelsen, der er tilsynsmyndighed, så vi bedst muligt sikrer alarmer, der kan reageres på, siger Jørn Chemnitz (SF), der er formand for kommunens Miljø- og Klimaudvalg.

Det er endnu uvist, hvornår badning igen bliver tilladt på stranden.