TV der bevæger dig

Hver 5. trækker jobs hjem igen

Hver femte virksomhed, der har sendt produktion til udenlandske underleverandører, har trukket arbejdspladserne hjem igen, inden der er gået fem år. Det gælder bl.a. en virksomhed i Kolding.

EasyFood i Kolding har nedlagt 40 arbejdspladser i Polen og oprettet 15 nye i Kolding.

En ny omfattende kortlægning, som DR Nyheder omtaler, viser, at lav løn - i Polen eller i Kina - ikke altid er lykken. Af de virksomheder, der har outsourcet dele af produktionen til udlandet, har hver femte flyttet produktionsarbejdspladser hjem igen inden for fem år. Derudover overvejer 10 procent af virksomhederne 'i høj grad eller meget høj grad' at gøre det.

Pølsehorn hjem fra Polen

Det viser den første danske kortlægning af, hvor mange af de outsourcede job, der flytter hjem igen.

Som tidligere omtalt i TV SYD er Easyfoods, der blandt andet producerer pølsehorn, en af de virksomheder, der har trukket produktionen hjem.

Ved hjælp af automatisering og ny teknik har virksomheden for nylig nedlagt 40 arbejdspladser i Polen og erstattet dem med 15 nye i Kolding.

Kan noget særligt

De danske medarbejdere kan nemlig noget helt særligt, mener Easyfoods direktør, Fleming Paasch.

- Når vi udvikler her i huset, er det alle 110 medarbejdere, der aktivt deltager. Så det er 110 hjerner, der kommer med nye ideer. Uden for landets grænser er det ofte én person, der fortæller hvad medarbejderne skal gøre, og så er det det, de gør, siger han til DR Nyheder.

Overraskende

- Debatten om outsourcing har været meget enten eller. Undersøgelsen her giver et mere nuanceret billede af fordele og ulemper ved at flytte produktionen ud af landet, siger Jan Stentoft Arlbjørn, professor ved Syddansk Universitet til DR Nyheder.

Han har som forskningsleder står i spidsen for rapporten, der er finansieret af Kraks Fond.

- Det er overraskende for os, at så stor en del har gjort det eller overvejer at trække produktionen tilbage til Danmark. Det gælder både simple og mere komplekse produktionsopgaver, siger Jan Stentoft Arlbjørn. KvalitetsproblemOver 800 virksomheder har deltaget i undersøgelsen. Heraf har 200 virksomheder outsourcet inden for de seneste fem år.

Kvaliteten

Når en virksomhed vælger at outsource produktionen er det ofte for at spare penge på løn- og produktionsomkostninger. Og netop det er også ofte tilfældet, viser undersøgelsen.

Til gengæld er der en række forhold, der har fået virksomhederne til at trække produktionen hjem igen.

- De mest centrale drivkræfter for at insource er, at kvaliteten ikke er tilfredsstillende i det pågældende land, at leveringstiden tilbage til Danmark er for lang, og at virksomhederne ser nye muligheder i at automatisere og dermed samle arbejdspladserne i Danmark, siger Jan Stentoft Arlbjørn.