Hvert 5. barn bliver slået af forældrene

Hvert 5. barn i 8. klasse har oplevet at blive slået af forældrene inden for det seneste år. Et velgørenhedsfrimærke skal nu hjælpe med at få tallet ned.

Mange børn skammer sig og er bange for, hvad der sker med deres forældre, hvis det kommer frem, at mor eller far slår. Det fortæller Red Barnet, der i dag præsenterede et nyt velgørenhedsfrimærke på Kolding Posthus.

I 1997 blev revselsretten endegyldigt afskaffet, og siden har det været forbudt at slå sine børn, men langt fra alle overholder loven.

Ifølge Red Barnet viser en undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, gennemførte i 2010, at hvert femte barn i en almindelig dansk 8. klasse er blevet udsat for vold fra deres forældre indenfor de sidste 12 måneder, men mange voldsepisoder bliver aldrig indberettet, og derfor kæmper organisationen for at bryde tabuet om vold, selvom det kan være svært at tale om.

Chat med Red Barnet på TV SYDs Facebookside kl. 19.30.

Sidder du med oplevelser eller spørgsmål omkring vold mod børn, så har du mulighed for at chatte med Gitte Jakobsen fra Red Barnet mandag aften kl. 19.30 ? 20.00 på www.facebook.com/tvsyd.

Som borger i Danmark har du pligt til at indberette mistanke om vold mod børn.

Se mere i TV SYD Nyheder

Gode råd til forældrene:

1. Beslut dig for at opdrage uden vold

Vold er dårligt for dit barn og for dig selv. Tag en beslutning én gang for alle om, at du vil opdrage dit barn uden brug af vold.

2. Tag en time-out

Når det hele koger op og er lige ved at blive for meget, så tag en time-out. Bare en kort pause på en halv times tid kan ofte gøre underværker og give ny energi.

3. Sæt dig i barnets sted

Prøv at tænke:

Hvad prøver mit barn at fortælle mig med med sin adfærd?

Hvad ønsker mit barn, jeg skal gøre?

Tal med dit barn - hvad har hun eller han brug for?

4. Tæl til ti

Børn kan blive ganske umulige ? synes de voksne. Måske har du brug for at gå væk et øjeblik, før du kan være til stede på en ordentlig måde. Så gør det. Tæl til 10. Og gå så tilbage og vær sammen med barnet på en omsorgsfuld måde.

Børn har ret til at have deres følelser, men det giver dem naturligvis ikke ret til at gøre, som det passer dem.

5. Vær tydelig ? det giver tryghed

Vær så tydelig som muligt i dine krav, når du vil sætte nogle grænser for dit barns opførsel. Vis med dine egne handlinger, hvad dit barn gerne må gøre og ikke må gøre. Det hjælper ikke at sige tingene igen og igen ? slet ikke til et spædbarn.

Efter en konflikt har barnet brug for en voksen, det kan være tæt sammen med. En far eller mor, der med sin tilstedeværelse siger: "Det er svært for dig nu, og du ved ikke, hvad du skal gøre ved det. Du kan ikke klare det alene, så nu er vi sammen." Det giver barnet mulighed for at falde til ro og genfinde trygheden ved forældrene.

Få flere råd på Red Barnets hjemmeside

Se undersøgelsen om vold mod børn på SFI's hjemmeside