Sådan er Danmarks bedste romkugle lavet - og så meget kan titlen betyde

Danmarks bedste romkugle tager fire gange så lang tid at lave som en almindelig romkugle. Fra i dag kan du sætte tænderne i den.

OPDATERING TORSDAG KLOKKEN 09.38: Alle romkugler er nu udsolgt.

Onsdag middag trådte en politimand ind ad døren hos Seest Bageri ved Kolding.

Dagen før vandt bageriet prisen for Danmarks bedste romkugle ved Foodexpo i Herning, og nu var politimanden sendt i byen for at hente et læs til kollegaerne. 

Desværre måtte han gå forgæves. Det måtte flere denne dag. Danmarks bedste romkugle kan nemlig først købes fra i dag torsdag. 

Nyheden om det lille bageris triumf havde allerede spredt sig. 

- Der har været mange mennesker i butikken, men vi har gjort meget for at fortælle, at de først kan købes fra torsdag, siger bagermester Claus Toft Hansen, som driver bageriet med sin kone og en håndfuld ansatte. 

Romkuglerne rulles fem gange i hånden. Første gang med romkugledej. Derefter to gange med saltkaramel og derefter to gange med chokolade.
Romkuglerne rulles fem gange i hånden. Første gang med romkugledej. Derefter to gange med saltkaramel og derefter to gange med chokolade.
Foto: Alexander Klemp, TV SYD

Bageriet stillede også op i 2018, hvor de dengang fik en tredjeplads. Dengang gik prisen til Baks Bakery i Nørre Aaby, som byggede en stor forretning op med romkuglerne. 

Dem vender vi lige tilbage til. 

Fordi hvordan gik det til, at Seest Bageri har begået de bedste romkugler på dansk jord?

Og hvad koster den?

Håndrullet fem gange

Onsdag aften dystede 34 bagere fra hele landet om at lave Danmarks bedste romkugle. 

Til sidst manglede de kun at råbe vinderen op, og bagved stod Claus Toft Hansen og trippede, imens dommerne råbte anden og tredjepladsen op. 

Så råbte de Claus' navn. 

- Da jeg hørte mit navn, tænkte jeg, at det ikke kunne passe. Jeg er ydmyg og var oppe mod andre dygtige fagfolk. Så det var helt vildt, da de råbte mit navn. Det var svært at sove, da jeg kom hjem, fordi det ikke helt er gået op for mig, siger Claus Toft Hansen fra Seest Bageri. 

Det hele begyndte som en idé, hvor Claus har udviklet romkuglen igen og igen til den var god nok til konkurrencen. 

quote

Jeg er sindssygt stolt over, at jeg har lavet noget, som rigtig mange mennesker kan lide

Claus Toft Hansen, Seest Bageri

I romkuglen er et center af en romkuglemasse, som er en blanding af wienerbrød, kage, kakao og romessens. Den bliver rullet og sættes i fryseren i en time. 

Derefter rulles kuglen i bageriets hjemmelavede saltkaramel og sættes i fryseren igen, for at saltkaramellen kan sætte sig. Bagefter rulles den igen i saltkaramel og sættes atter i fryseren.

Efter det bliver den dyppet to gange i flydende belgisk chokolade og sluttes af med lidt krokant på toppen.

Hele onsdag eftermiddag bruger Claus Toft Hansen i bageriet, hvor han skal 2000 romkugler.
Hele onsdag eftermiddag bruger Claus Toft Hansen i bageriet, hvor han skal 2000 romkugler.
Foto: Alexander Klemp, TV SYD

I alt fem gange bliver romkuglen rullet. 

Det tager cirka fire gange så lang tid at lave Danmarks bedste romkugle sammenlignet med bageriets almindelige romkugler.

- Jeg er sindssygt stolt over, at jeg har lavet noget, som rigtig mange mennesker kan lide, siger Claus Toft Hansen.

Det er godt, at Claus er stolt, fordi de næste dage bliver meget travle. 

Claus skal nemlig have 2000 romkugler klar torsdag morgen, hvor de åbner for salget i deres butik i Seest og i Superbrugsen i Bramdrupdam. Snart kan de også købes i bagerens webshop.

Danmarks bedste romkugle findes til Foodexpo, som finder sted hvert andet år. På grund af corona var Foodexpo aflyst i 2020.
Danmarks bedste romkugle findes til Foodexpo, som finder sted hvert andet år. På grund af corona var Foodexpo aflyst i 2020.
Foto: Alexander Klemp, TV SYD

- Kunderne forventer, at romkuglerne er klar, så vi har rigtigt travlt. Og det fortsætter forhåbentligt i mange dage, siger han. 

Romkugler i fremtiden

Selvom Claus håber på, at der vil være en stor interesse for bageriets romkugler i lang tid fremover, har han ikke lagt en plan for fremtiden. 

Men hvis man skuer over på den anden side af Lillebælt mod Nørre Aaby, så kunne det måske være en idé. 

quote

Virksomheden er mildt sagt eksploderet

Carsten Bak Matthiesen, indehaver af Baks Bakery

Der ligger sidste vinder af Danmarks bedste romkugle nemlig: Bageriet Baks Bakery som vi omtalte tidligere i denne artikel. 

Siden 2018 er bageriet gået fra otte til 45 medarbejdere, og de har lavet omkring fem millioner romkugler. Derudover har de udvidet forretningen med en ny butik med 100 siddepladser og 250 forhandlere. 

- Virksomheden er mildt sagt eksploderet, siger indehaver Carsten Bak Matthiesen. 

Seest Bageri sætter produktionen af de almindelige romkugler på pause for at fokusere på de nye romkugler.
Seest Bageri sætter produktionen af de almindelige romkugler på pause for at fokusere på de nye romkugler.
Foto: Alexander Klemp, TV SYD
Et center af romkuglemasse med to lag saltkaramel og to lag chokolade udgør Danmarks bedste romkugle.
Et center af romkuglemasse med to lag saltkaramel og to lag chokolade udgør Danmarks bedste romkugle.
Foto: Alexander Klemp, TV SYD

Succesen med romkuglen betød, at Carsten Bak Matthiesen fik ressourcerne til at lave de ting, han gerne ville og blive en erhvervssucces med en vækst på 4.000 procent det første år.

Men han kan ikke trille romkugler mere.

- Jeg får ondt i ryggen af bevægelserne, så vi har købt maskiner, der kan lave op til 40.000 på en god dag, siger han. 

Carsten Bak Matthiesen har ét godt råd til Claus Toft Hansen. 

- Pas på dig selv det første år. Det er hårdt, og det vil jeg ikke opleve igen. Det er vanvittigt, hvad det kan medføre.

Men hvad skal Danmarks bedste romkugle så koste?

- 20 kroner, siger Claus Toft Hansen.