TV der bevæger dig

Klimatilpasning: Børnene leger på gamle kondisko

Et regnvandsbassin er legeplads i tørvejr og aflaster kloakkerne under skybrud.

00:30

Legepladsen her er legeplads i tørvejr og regnvandsbassin ved skybrud. Video: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Skybrud og stormflod er et stigende problem i Danmark. Især byer ved hav og fjord kæmper med oversvømmelser under ekstremt vejr, og det kalder på kreative løsninger.

I Bramdrupdam ved Kolding har kommunen gjort to ting. Bygget en legeplads og en parkeringsplads, der begge er designet til at håndtere store mængder vand.

Bassinet giver os mulighed for at udnytte al den plads, klimatilpasningen kræver.

Per Holm, direktør, BlueKolding

Legepladsen er i virkeligheden et regnvandsbassin, som holder regnvand tilbage under kraftige regnskyl for at undgå oversvømmelser.

Bassinet er beklædt med en rød gummiagtig overflade, der blandt andet består af 20 procent genbrugte Nike-sko, og udstyret med blandt andet en trampolin og andre legeredskaber.

- Bassinet giver os mulighed for at udnytte al den plads, klimatilpasningen kræver, til noget andet end bare klimatilpasning. Nu er det også et rekreativt område, siger Per Holm, direktør for BlueKolding, til TV SYD.

Læs også Forsker: Havvandet stiger mest ved Syd- og Sønderjyllands kyster

Det meste af året vil bassinet være tørlagt, men i tilfælde af overfyldte kloakker under skybrud fungerer det som en aflastning. Så vil bassinet fyldes med overfladevand, indtil kloaksystemet igen kan rumme regnvandet. På den måde undgår andre områder at blive oversvømmet.

Anlægget ved Bramdrupdam sport- og mødecenter, hvor også parkeringspladsen er lavet med henblik på klimatilpasning, blev indviet i juni sidste år.

Også andre steder i Kolding er klimatilpasning tænkt ind i byplanlægningen. Byparken er designet som en oase for området beboere samtidig med, at det er et regnvandsbassin med plads til fire millioner liter vand i tilfælde af voldsomt regnvej. Den lille bæk i bunden af parken stiger til en flod, når det regner meget.

Mest sete på tvsyd.dk