Kolding Kommune må undersøge drikkevandet

Efter et fund af nedbrydningsstoffer fra ukrudtsmidlet Chloridazon har Kolding Kommune valgt at undersøge drikkevandet.

Der er fundet nedbrydningsstoffer fra Chloridazon hos nogle vandværker i Odense, Slagelse og Esbjerg

Det betyder, at TREFOR Vand, BlueKolding og Kolding Kommune undersøger drikkevandet i Kolding og Christiansfeld.

- Det er et af de stoffer, som vi ikke troede, at det var nødvendigt at måle, så vi ved ikke, om det her i kommunen. Jeg tror, at det er urealistisk at tro på, at det ikke også findes andre steder end Slagelse, Odense og Esbjerg, siger Jacob Weber, der er miljøchef i Kolding Kommune, til TV SYD.

quote

De niveauer, der er tale om her, er ikke giftige.

Jacob Weber, miljøchef, Kolding Kommune

Kolding Kommune opfordrer de mange mindre private vandværker til også at undersøge drikkevandet. Det varer 7-10 dage fra prøven er taget til svaret foreligger.

- De niveauer, der er tale om her, og der er fundet, er ikke giftige, siger Jacob Weber.

Kolding Kommune oplyser, at man i Slagelse har lavet målinger, der viser, at en person på 60 kilo skal drikke 500 liter vand om dagen, før grænseværdierne bliver overskredet. Der kan ikke siges noget om niveauet i drikkevandet i Kolding Kommune, før resultaterne er klar.

- Vi går ud for at tjekke sporene af det, så vi kan håndtere det, før det kan udvikle sig til et sundhedsmæssigt problem, siger Jacob Weber.

Fakta om Chloridazon: 

Ukrudtsmidlet Chloridazon, der blev forbudt i 1996, har tidligere har været anvendt i produktionen af roer, rødbeder og løg. Stoffet desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af chloridazon. Chloridazon og Desphenyl-chloridazon indgår ikke i den række af sprøjtemidler, som drikkevand skal analyseres for og indgår heller ikke i Miljøstyrelsens overvågningsprogram. Det betyder, at der i Danmark ikke er det store erfaringsgrundlag at trække på i forhold til stoffets opførsel i grundvandet og løsningsmuligheder.

Kilde: Kolding Kommune