Kolding passer på den røde glente

Kolding Kommune passer så godt på den truede røde glente, at bestanden er vokset i 2010.

Kommunen har været særlig opmærksom på den sjældne fugl, siden daværende miljøminister Connie Hedegaard sendte et nytårskort med opfordringen til at passe ekstra godt på en truet plante eller et truet dyr. Det er fire år siden, og Kolding valgte den røde glente, som yngler i Trekantområdet. 

Fem unger på vingerne

- Der blev sat en overvågning i værk, og det gør så, at vi ligesom har en status på, hvor godt har fuglen det her i Kolding Kommune, siger Jørn Chemnitz til P4 Trekanten.

- I 2009 havde vi fire ynglepar, og i år har vi fem. I 2009 blev alle ungerne ædt, af for eksempel af måren og duehøge, og i år har vi så fået fem unger på vingerne fra tre reder, forklarer naturvejlederen.

Lever af ådsler

Den røde glente har et v-formet hak i halefjerene og et vingefang på halvanden meter. Den rødlige fugl lever bl.a. af ådsler. Derfor er det nemmeste faktisk at kikke efter fuglen langs motorvejene, hvor der ofte ligger trafikdræbte dyr i rabatten.

Kolding ikke alene

Kolding Kommune er ikke alene om at passe på glenten. Også bl.a. Holbæk Kommune har den som kæledække.

- Nytårskortet har haft en rigtig positiv effekt, siger biolog Knud Flensted, Dansk Ornitologisk Forening. Mange kommuner er blevet opmærksomme på, at de har overtaget ansvaret for naturen fra amterne. Det betyder f.eks., at de kan tage hensyn til den røde glente, hvis der skal anlægges nye stier. Glenten er meget følsom - specielt i yngleperioden - overfor støj og færdsel.