Kolding tester 10.000 om dagen: Borgmester håber, vi har set det værste

60.000 koldingensere opfordres til at lade sig teste i denne uge. Smitten er koncentreret omkring tre skoler og er aftagende.

Smittetallene i Kolding er faldende. Over den næste uge opfordres 60.000 koldingensere til at lade sig teste for covid-19, og den massive testindsats skal gerne resultere i at bringe Kolding Kommune væk fra den førsteplads over mest smittede kommuner i Danmark.

Det seneste døgn er 34 nye smittet, og det er ifølge borgmester Jørn Pedersen (Venstre) en halvering siden weekenden og et tegn på, at det går den rigtige vej.

- Tallet er faldet fra over 60 døgnet forinden. Der er jo med den massive testning en risiko for, at tallene kan stige over de næste par dage. Men jeg har da et lille håb om, at vi har set det værste, siger Jørn Pedersen, der på dagens tal kan se, at børn pludselig udgør en langt mindre del. 

Smitteopsporing i Kolding Kommune foregår som hjemmearbejde. Her er Annemette Lønne Pedersen i gang.
Smitteopsporing i Kolding Kommune foregår som hjemmearbejde. Her er Annemette Lønne Pedersen i gang.
Foto: Nicklas Palner, TV SYD

De 0-10-årige udgør nu kun ni procent af de smittede det seneste døgn. Det har ellers ligget stabilt mellem 25 og 33 % den seneste uge.

- Det er trods alt en væsentlig formindskning, og vi har kunnet se, at de smittede stadig er børn og unge og forældre. 80 procent af de 34 smittede skal findes i gruppen af børnefamilier (op til 50 år).

- Smitteopsporing virker

Mandag er der en forventning om at teste 10.000 borgere i Kolding. På kommunens største testcenter, Testcenter Kolding i Bramdrupdam, er der på forhånd bestilt 3.629 PCR-test fra kl. 7-22. Dertil skal lægges alle de andre ni teststeder samt et mobilt testcenter.

- Det er historisk høje tal. Disse tal viser det mig, at smittepsporing virker, og at folk følger anbefalinger om at isolere sig, siger Jørn Pedersen, også med reference til at smitten er koncentreret i bestemte områder i postnummer 6000 Kolding.

Der er især tale om den meget smitsomme britiske variant B117.

Ingen smittede på den største skole

Den seneste uge har smitten været koncentreret omkring Brændkjærskolen, Munkevængets Skole og Bramdrupdam Skole, viser smitteopsporingen foretaget af Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med Kolding Kommune.

- Der er ingen på Lyshøjskolen med 1.000 elever, som er kommunens største skole. Det viser bare, hvor geografisk bestemt det er, fortæller borgmesteren.

Alle skoler i postnummer 6000 skal fortsat være lukket ned efter vinterferien.