Koldingenser efter ny nedlukning: - Det er frustrerende

Alle skoler og daginstitutioner i Kolding by lukkes ned resten af februar efter flere smitteudbrud.

- Det er frustrerende. Nu var de (børnene, red.) lige kommet tilbage, og vi kunne endelig få en uge til at hænge sammen. Så det er frustrerende, at det skal vende tilbage, som det var i januar, lyder det fra Morten Ellegaard Hell, der bor i Kolding og har en søn i 2. klasse og en pige i 4. klasse.

Frustrationen kommer på bagkant af, at Sundhedsministeriet i samarbejde med Kolding Kommune har valgt at lukke alle skoler og daginstitutioner i 6000 Kolding resten af februar. 

Det sker efter smitteudbrud på skoler og daginstitutioner i byen, hvor man allerede torsdag lukkede to skoler og otte daginstitutioner i Kolding. Nu lukkes der for alle skoler og daginstitutioner i Kolding by resten af februar på nær specialklasser, dagplejer og private pasningstilbud.

Morten Ellegaard Hell er sammen med sin kone fuldtidsbeskæftigede i psykiatrien i Esbjerg. De skal møde op, og derfor bliver de nødt til at benytte sig af kommunens tilbud om nødpasning.

- Vores dreng i 2. klasse var ved at glæde sig rigtig meget til at komme i skole i slutningen af januar, og selvom han havde en aftale med en kammerat, så var det bare ikke det samme. De drenge havde i hvert fald brug for at komme tilbage og glædet sig til at komme tilbage. Han bliver mega skuffet, når han får at vide, at han ikke skal i skole på mandag, siger han.

quote

Jeg er ikke så glad for at de (børnene, red.) skal testes, men jeg gør det, fordi vi skal eller bør gøre det.

Nickie Kloster Jacobsen, Kolding.

Samtidig forstår han godt fornuften i at lukke skolerne og daginstitutioner - og ikke bare dem, hvor der var fundet smitte på.

- Det tror jeg er vanskeligt. Jeg har en bror der bor længere nede af gaden, hvis børn går på Grønkjærskolen, hvor der har været smitte og selvom vi ikke har kontakt, så havde vi vores mor til at passe dem, og sådan er der sikkert mange der har det, siger Morten Ellegaard Hell. 

Morten Ellegaard Hell er frustreret over, at coronaen bliver ved med at forhindre børnene i at komme i skole.
Morten Ellegaard Hell er frustreret over, at coronaen bliver ved med at forhindre børnene i at komme i skole.
Foto: Nicklas Palner, TV SYD

Børn skal testes

Foruden nedlukningen, bliver det anbefalet af Kolding Kommunes børne- og uddannelsesdirektør Michael Petterson at teste børn helt ned til et år.

Den melding vækker ikke begejstring hos Nickie Kloster Jacobsen, der er mor til to drenge og studerende i Kolding.

- Jeg er ikke så glad for at de (børnene, red.) skal testes, men jeg gør det, fordi vi skal eller bør gøre det. Der har heldigvis ikke været noget på drengenes skoler, men jeg synes de skal testes for en sikkerhed skyld, siger hun.

Nickie Kloster Jacobsen og hendes to drenge foran testcenteret i Kolding.
Nickie Kloster Jacobsen og hendes to drenge foran testcenteret i Kolding.
Foto: Mark Bundgaard, TV SYD

TV SYD mødte familien lige uden for et af testcentrene i Kolding, hvor Vilan på 4 år og Marko på 6 år allerede havde været forbi poderne. 

- Jeg bestilte en tid (til børnene, red.) forleden, fordi jeg tænkte, at det havde spredt sig, så nu skulle vi nok til at gøre det engang imellem, siger Nickie Kloster Jacobsen, mens drengene beskriver oplevelsen således.

- Lidt ondt, men det var fint, lyder det fra 4-årige Vilan.

- Man skal have sådan en vatpind, der skal helt ned i halsen. Lidt ubehageligt, men det går godt, siger Marko på 6 år.

Også Morten Ellegaard Hell mener, at det er en lille personlig omkostning at blive testet, hvis man tænker på gevinsten for samfundet. Han anerkender dog også, at det kan være en særlig udfordring med de mindste børn.

- Skolebørn er nemmere at forklare det til. Men børn på 2 år - der er det svært at fortælle, hvorfor de skal have en vatpind ned i halsen, siger han.

Foreløbigt gælder restriktionerne og anbefalingerne resten af februar. Men det slår ikke håbet ud af Morten Ellegaard Hell fra Kolding. 

-Jeg håber vi kommer tilbage igen. Det må vi bare sætte vores lid til - at det går den vej, siger han.