TV der bevæger dig

Kommune: Ansatte skal cykle mere på arbejdet

Det er ikke nok at cykle til og fra arbejde. Flere medarbejdere i Kolding Kommune skal også cykle, når de er på arbejde. Det er et mål, men også en kamp mod dårlige vaner.

De ser ganske almindelige og tilforladelige ud - men det er kommunens låne-elcykler, der her står til skue.

Det siger kommunens leder af klima- og bæredygtighed, Merete Valbak.

Hun ser mange gevinster ved at få medarbejderne til at cykle.

- Det kan være rigtig dejligt at komme ud og få lidt frisk luft og lidt motion. Vi sparer nogle penge på at cykle i stedet for at køre i biler. Og desuden er der miljøet, siger hun til DR Trekanten.

De gode argumenter er altså på plads. Og kommunen har købt cykler, som medarbejderne kan bruge. Man alligevel vinder bilen ofte, når medarbejderne skal til møde.

- Folk ved, hvordan man reserverer en bil, eller hvor bilnøglen er. Det er det, man gør i dagligdagen, når man har travlt. For at skulle hoppe på en cykel, er der lang vej. For det første skal man vide, at de er der.

Og man skal vide, at det er nemt at reservere dem, siger Merete Valbak.

Nu vil kommune gøre endnu mere for at fortælle medarbejderne, at det er en god ide at tage cyklen.

- Jeg har hørt flere på gangene, der siger: "Jeg har prøvet den der elcykel. Den var rigtig god, det kan du roligt gøre". Eller: "Hvad så hvis det regner?"."Jamen regntøjet ligger lige ved siden af". Så det handler om at få skabt nogle gode historier og noget dialog, siger Merete Valbak.

Nogle i kommunen er meget bedre end andre til at tage cyklerne. Kommunens hjemmeplejere er rigtig gode til det.