TV der bevæger dig

Kommune beklager i Tobias-sagen

Kolding Kommune beklager, at den svigtede familien i sagen om drengen Tobias, som døde efter vold. Tobias blev kun 15 måneder. Tobias's biologiske far glæder sig over, at kommunen endelig indrømmer deres fejl.

08:18

Tobias blev fundet død i Øster Højst - kort efter at familien var flyttet fra Kolding Kommune.

1 af 2

TV SYD har i aften en gennemgang af sagen - med fokus på, hvad kommunen kunne have gjort.

Kommunen beklager nu offentligt, at der ikke blev givet mere rådgivning til familien. Politiet sigter Tobias' mor og hendes kæreste for dødsfaldet.

Tobias døde kort efter, at den lille familie var flyttet fra Kolding til Øster Højst. En obduktion afslørede, at den lille dreng havde adskillige gamle brud efter vold.

Dybt ulykkelig sag

- Hele denne sag er dybt ulykkelig. Og det står nu klart for mig, at vi kun tilbød og aldrig nåede at iværksætte den hjælp, forvaltningen vurderede familien havde behov for, siger borgmester Jørn Pedersen. Loven er ret klar på det område, og vi skulle have afsluttet en børnefaglig undersøgelse inden for fire måneder. Der må ikke herske tvivl om, at vi i Kolding Kommune skal gøre alt for at hjælpe både børn og forældre.

Tobias' biologiske far, Jan Schmidt Jørgensen, siger til TV SYD, at han er glad for Kolding Kommune endelig indrømmer deres fejl, og han er glad for at kommunen nu tager tiltag til, at forhindre lignende sager i fremtiden.

Politisk vurdering

Når sagen er afgjort i retten, vil der ske en fornyet politisk vurdering af kommunens handlinger og ansvar, noteres det i en pressemeddelelse.

Kolding Kommune har sendt en redegørelse til Socialministeriet om Tobias-sagen. Den har ikke givet anledning til kritik fra ministeriet.

39 anbefalinger

Et ekspertpanel har netop sendt 39 anbefalinger til Socialministeriet til, hvordan man hurtigt opdager og stopper overgreb mod børn i alle kommuner. En af hovedanbefalingerne er at have en central enhed, der tager i mod alle underretninger. Allerede for 1½ år siden besluttede Kolding Kommune at oprette et centralt visitationsteam, der tager imod de underretninger vi får ind, og teamet blev samlet sidste år.

Socialforvaltningen nu vil gennemgå alle Socialministeriets anbefalinger, hvor flere er i gang eller gennemført i Kolding Kommune.