Kommuner vil se coronapas

En række kommuner har indført eller er på vej med krav om coronapas. Sønderjysk borgmester er skeptisk og vil se tiden an.

Kommunale medarbejdere skal kunne vise et coronapas, når de møder på arbejde. Dette krav har staten og regionerne netop indført, og nu er kommunerne på vej. 

Det gælder blandt andet i Kolding Kommune, hvor økonomiudvalget mødes tidligt mandag morgen for at vedtage de nye regler. 

- Vi vil gerne skabe tryghed for vores medarbejdere og for de borgere, som er kontakt med dem. Derfor kræver vi, at medarbejdere er vaccinerede eller kan vise en frisk test. Dermed følger vi også den model, man har valgt i staten og i regionerne, siger Jørn Pedersen (V), som er borgmester i Kolding Kommune. 

Kan miste jobbet

De nye regler betyder ikke, at alle ansatte skal vise coronapas, hver gang de møder på arbejde.

- Vores system er baseret på tillid, så det vil vi ikke kræve. Men der vil blive taget stikprøver, for ellers kunne man lige så godt lade være med at indføre reglerne. Og hvis det får en eller to til at lade sig vaccinere, så er det en fin sidegevinst, siger Jørn Pedersen.

Kommunen vil kunne pålægge medarbejdere at blive testet, hvis der kommer et smitteudbrud. 

Hvis en medarbejder ikke vil testes, eller ikke vil oplyse resultatet af en test, så det kan det ifølge reglerne "få ansættelsesretlige konsekvenser". Med andre ord kan man miste sit job, hvis man ikke følger de nye regler. 


Skepsis i Haderslev

Reglerne er koordineret med de andre kommuner i Trekantområdet, Vejle og Fredericia, og allerede i sidste uge indførte Varde Kommune lignende regler. 

I Haderslev Kommune har man endnu ikke taget stilling til, om man skal indføre krav om coronapas. Men borgmester H.P. Geil (V) er skeptisk overfor ideen.

quote

Det kan være, at min holdning ændrer sig, hvis smittetrykket stiger mærkbart

H.P. Geil (V), borgmester i Haderslev Kommune

- Min umiddelbare holdning er, at vi ikke skal indføre et krav. Jeg tænker, at folk lader sig vaccinere og holder afstand alligevel, og selv om man har et coronapas, er det jo ikke en garanti for, at man ikke kan smitte. Men corona-regler er ikke statiske. Det kan være, at min holdning ændrer sig, hvis smittetrykket stiger mærkbart, eller hvis KL går ud og anbefaler nye regler, siger H.P. Geil. 

To veje i Esbjerg

Økonomiudvalget i Esbjerg Kommune har mandag to modeller at vælge imellem. I den ene model vil man kun kunne kræve at se coronapas fra de medarbejdere, som arbejder med særligt sårbare borgere på bosteder og plejehjem.

Den ene svarer fuldstændig til modellen fra Kolding, hvor alle kommunale medarbejdere skal kunne vise et gyldigt coronapas. Ikke hver dag, men via stikprøvekontrol. Denne model støttes af samarbejdsudvalget HovedMed og af borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

- Jeg mener, at krav om coronapas er lige så naturligt som at kræve kørekort, hvis man skal køre bil. Det krav bør gælde alle medarbejdere, for alle er jo i kontakt med andre medarbejdere eller borgere. Jeg regner med, at der er flertal for dén model, siger Jesper Frost Rasmussen. 


Coronapasset