TV der bevæger dig

Kostbare puder sparer penge

Kolding Kommune har købt fem oppustelige løftepuder til sammenlagt 100.000 kr. Men de kostbare puder sparer kommuner for assistancer fra Falck på næsten det dobbelte.

00:39

Puden lægges under den ældre. Lige så stille rejser den faldne sig. Og på det tredejbillede har puden løftet sig 56 cm. Modelfoto fra Kolding Kommune.

1 af 2

Ældre, der er faldet i hjemmet, kommer hurtigere og nemmere op, efter hjemmeplejen er begyndt at bruge en oppustelig løftepude.

Akutbiler

Sygeplejersken kan selv eller med hjælp fra hjemmehjælperen hjælpe den ældre uden at belaste ryggen eller tilkalde Falck.

Der er fem oppustelige puder i sygeplejens akutbiler, og de løfter fortrinsvis borgere, der benytter den kommunale hjemmehjælp.

Sparer tid og penge

For to år siden blev Falck tilkaldt 287 gange for at hjælpe borgere, som var faldet. I år er det kun sket 70 gange i de første ni måneder.

Beregninger fra København viser, at kommunen også sparer mandskabstimer, når en borger skal hjælpes. I dag bruger to medarbejdere i snit 22 minutter hver - mod sammenlagt over to timer før, hvor de skulle vente på Falck.

Mere skånsomme

Samtidig er løftepuderne mere skånsomme, som de ældre borgere ikke oplever ubehagelige stræk i skuldre, nakke og arme, som kan forekomme ved manuelle løft.
 
Den oppustelig løftepude, der gør det muligt for en-to medarbejdere at rejse en borger på op til 450 kg op fra gulvet uden at belaste ryggen.

En lille transportabel kompressor puster puden op til 56 cm, og borgeren kan selv - eller med støtte fra medarbejderne - rejse sig og stå ved sin rollator eller sætte sig i en stol.