Kritik af ghettolisten: Absurd kriterium

I morgen udkommer ghettolisten for ottende gang. En af familierne, der bor i et område på listen, kritiserer et af kriterierne.

I Raha Ali Ulusows stue står tre studenterhuer udstillet, fordi hun er stolt af sine børn. Tre af dem er i gang med en videregående uddannelse, mens én stadig går i gymnasiet.

Familien bor i Skovparken i Kolding, som er på ghettolisten. De giver ikke meget for ét af de kriterier, der placerer Skovparken på listen - nemlig andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande. På trods af familiens uddannelsesniveau, så er familien med til at trække området på ghettolisten, da de er flygtet fra Somalia til Danmark i 1985.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg, det er meget absurd, siger Raha Ali Ulusows datter, Samira Mohamud Ahmed, der læser kultur- og sprogmødestudier og psykologi på Roskilde Universitet.

Derfor kommer man på ghettolisten

Almene boligbyggerier med mindst 1000 beboere, der opfylder mindst tre af disse fem kriterier, havner på ghettolisten.

1. Andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger 40 pct. (gennemsnit for de seneste 2 år).

2. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.

3. Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,70 pct. af beboere på 18 år og derover (gennemsnit for de seneste 2 år).

4. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse (inkl. uoplyst uddannelse), overstiger 50 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

5. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

I Skovparken i Kolding er 72 procent af beboerne indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande, og derfor tæller de med i beregningerne, uanset hvor højtuddannede de er.

- Det er træls, for de fleste indvandrere her i vores område er ganske almindelige mennesker, som vil have en god fremtid, siger Benny Rasmussen, formand for afdeling 21, Skovparken.

Raha Ali Ulusows familie takkede i første omgang nej til en lejlighed i Skovparken for 16 år siden.

- Jeg havde den mentalitet, at jeg gerne ville have, at mine børn blev en del af det danske samfund, siger Raha Ali Ulusow. De flyttede alligevel ind i Skovparken på grund af lejlighedens størrelse og det har de ikke fortrudt.

- Det er et dejligt sted, siger Raha Ali Ulusows.

I morgen udgiver Transport-, Bygnings- og Boligministeriet ghettolisten for ottende gang.

I Odense har de to kvarterer på ghettolisten - i hvertfald indtil i morgen - og de er begyndt at bruge nogle andre kriterier, når de tildeler lejligheder til folk i de kvarterer. Dem, der allerede har et job, kommer forrest i køen. Det fortæller rådmand Steen Møller. Hør hvad han siger her: