Kun to ud af 14 kommuner er klar til ny affaldssortering

Manglende tid og skæve krav har gjort, at Tønder Kommune har opgivet at leve op til ny affaldssortering til tiden, mens Kolding Kommune har nået at indfri kravene nærmest på trods, ifølge chef for affald og genbrug.

Papir-, pap-, glas-, metal-, plast-, mad- og restaffald samt de to nye kategorier mad- og drikkekartoner og farligt affald.

Stod det til et flertal i folketinget var alle danskere fra i dag i gang med at sortere sit affald ud fra ovenstående kategorier i deres eget hjem. 

Men det er langt fra virkeligheden.

quote

- Intentionerne er helt i orden, så vi får en ensartet sortering over hele landet, men det er simpelthen meldt for sent ud.

Jørgen Olsen, Affaldschef i Tønder Kommune

Ud af de 98 danske kommuner er der nemlig kun 10 kommuner, der har formået at blive klar til, at ordningen træder i kraft. Kigger man nærmere på Syd- og Sønderjylland, så har kun Kolding og Hedensted kommuner nået at være klar til at leve op til de nye bestemmelser til den deadline, som myndighederne har udstukket - nemlig 1. juli.

For sen udmelding

I juni sidste år blev fristen fastsat på Christiansborg som en del af klimaplanen, og i januar i år kom de endelige retningslinjer for, hvordan affaldssorteringen skal foregår. Siden da har 74 kommuner søgt dispensation og har altså indtil 2022 til at få indført den udvidede affaldssortering.

De resterende 14 kommuner har hverken fået søgt dispensation eller nået at indføre affaldssorteringen inden fristens udløb.

quote

- Vi gør i forvejen alt det, vi kan, men vi kan ikke trylle.

Jørgen Olsen, Affaldschef i Tønder Kommune

Tønder Kommune er en af de kommuner, der har søgt dispensation, og der er flere grunde til, at de ikke har kunne nå at leve op til de nye krav til tiden.

- Problemet er ikke bare sorteringen, men det er, hvordan affaldet må blive blandet i rummene i skraldespandene. Blød og hård plast må for eksempel ikke komme i samme rum, og glas og plastik skal også adskilles, og det kan vi ikke, sådan som systemet er nu, siger Jørgen Olsen, der er affaldschef i Tønder Kommune.

I Tønder Kommune betyder det, at der skal tænkes helt nyt. Her har hver husstand i dag to spande, der er inddelt i to rum. I den ene spand er et rum til madaffald og et til restaffald, i den anden et rum til pap og papir og et rum til metal, plast og glas. 

quote

- Det er klart, at den grønne omstilling er udfordrende for både det offentlige og private virksomheder, men kommunerne har altså haft god tid.

administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen til Ritzau

Udfordringen strækker sig til mere end bare at få spandene til at gå op. Kommunen har også en række kontrakter til udbydere, der indsamler affaldet, og har samtidig ansvaret for at informere borgerne om, hvordan det nye affaldssystem fungerer.

- Intentionerne er helt i orden, så vi får en ensartet sortering over hele landet, men det er simpelthen meldt for sent ud, siger Jørgen Olsen.

Dansk Industri: Den grønne omstilling er altid udfordrende

Men spørger man Dansk Industri, er tid ikke en undskyldning.

- Det er klart, at den grønne omstilling er udfordrende for både det offentlige og private virksomheder, men kommunerne har altså haft god tid, siger administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen til Ritzau.

quote

- De kommuner, der har gennemført det, har nærmest gjort det på trods.

Henrik Martinsen, der er chef for Redux, som står for håndtering af affald og genbrug i Kolding Kommune.

Det har dog ikke været ligetil at nå at blive klar til opgaven, lyder det fra Jørgen Olsen fra Tønder Kommune.

- Vi gør i forvejen alt det, vi kan, men vi kan ikke trylle. Vi kan ikke hurtigere få skraldespande hjem, vi kan ikke hurtigere ophæve kontrakter og finde nye udbydere. Vi har gjort alt, hvad vi kan, siger han.

Kolding nåede i mål på trods

Det er lykkedes for nogle kommuner at komme i mål. Som en af blot to kommuner i Syd- og Sønderjylland er Kolding Kommune nu i gang med affaldssorteringen i de ni kategorier.

- Der er flere årsager til, at vi har kunne lykkes. Fordi vi vil, fordi vi har nogle ordninger, der kunne tilpasses, og fordi vores samarbejdspartnere har været meget velvillige og har haft mulighed for at tilpasse sig, siger Henrik Martinsen, der er chef for Redux, som står for affald og genbrug i Kolding Kommune.

quote

Vi er spændte på, hvordan det kommer til at gå.

Henrik Martinsen, der er chef for Redux, som står for håndtering af affald og genbrug i Kolding Kommune.

Den nye affaldssortering betyder, at koldingenserne nu har fået en 25 liters beholder til farligt affald, som skraldebilen nu kan tage med sig. Derudover har de også en enkelt skraldespand med to rum; ét til madaffald og ét til restaffald.

Pap, plast, glas, papir, metal og det nye krav om mad- og drikkekartoner har borgerne i kommunen mulighed for at få hentet 12 gange om året ved at tilkalde en skraldebil via en app. Præcis som det tidligere har været i kommunen.

Og netop det, at Kolding Kommune allerede sorterede på netop dén måde, har været afgørende for, at kommunen i det hele taget kunne nå det.

- De kommuner, der har gennemført det, har nærmest gjort det på trods. Der er jo en grund til, at kun 10 kommuner har nået det, og jeg forstår godt, at de andre kommuner ikke har nået det, for tidsfristerne har været rimeligt stramme. Vi er også spændte på, hvordan det kommer til at gå, siger Henrik Martinsen.

Det næste mål i klimaplanen er, at tekstiler også skal kunne sorteres i affaldssorteringen.