TV der bevæger dig

Landmænd satte traktorer i nøglehullet

En sund, politisk dame-tur endte i en stor demonstration af utilfredse landmænd. Fødevareministeren og tre medlemmer af Folketinget var på tur i Kolding for at se efter det nye ernæringsmærke "Nøglehullet" og være med i en afstemning om Danmarks Sunde Supermarked.

03:37

Landmændene talte om at give ministeren deres nøgler til bedriften, og det gjorde de - sådan da!

1 af 2

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), Anita Christensen (DF).  Julie Rademacher (S) og Karina Lorentzen (SF) er alle valgt i Kolding. De var på tur til tre supermarkeder, og da de nåede til Rema 1000 på Seest Bakke, blev de modtaget af utilfredse landmænd.

De demonstrerede med deres traktorer i protest mod regeringens udspil om vand og naturplaner, der i gennemsnit koster op mod 300.000 pr. landbrug.

Uacceptabelt

Det er forrykt og uacceptabelt, sagde  formanden for Kolding Herreds Landbrugsforening, Asger Christensen.

Han var vred, da han i aftes var til planteavls-møde. Først kom udspillet om Grøn Vækst i landbruget, der koster landbruget omkring 1000 kroner pr. hektar. Nu kommer så planerne for vand og natur, som kommer til at koste endnu mere. Omkring 300.000 kroner i gennemsnit per landbrug.

Ulige vilkår

Han sagde, at det ikke vil kunne betale sig at holde husdyr. Tusinder af arbejdspladser vil gå tabt, og milliarder af kroner vil gå tabt for eksporten. Han peger også på,at der vil være store uligheder mellem Tyskland og Danmark, som ellers i kraft af EU-medlemsskabet skal have samme vilkår.

Tyskland har slet ikke taget fat på de planer, der nu er sat i værk herhjemme, og den danske lovgivning skal vente, indtil andre EU-lande også kommer i gang.

Kold dag på bakken

Der var mange traktorer på Seest Bakke i eftermiddag. Det var koldt og blæsende. En af deltagerne foreslog ræs med indkøbsvogne, så alle kunne holde varmen.

Den politiske inspektion af kampagnen for ernæringsmærket "Nøglehullet" blev gennemført, og bagefter sagde landmændene til fødevareministeren og hendes kolleger, at vandplanerne er noget bras. De ødelægger dansk landbrug.

Eva Kjer Hansen sagde tak og lovede at tage protesterne med til Christiansborg. Budskabet er modtaget, og regeringen vil se på sagen.