TV der bevæger dig

Livsfarlig redebygger

Denne fugl kan koste dig liv og førlighed. Lige nu har den travlt med at bygge rede i en skorsten, og det kan føre til, at husets beboere bliver forgiftet af kulilte, når fyringssæsonen begynder igen.

02:06

Den lille kragefugl er her på gale veje.

1 af 2

Husejere har kun pligt til at få deres skorsten renset af en skorstensfejer en gang om året, så de skal selv være opmærksomme på, om en allike-familie er flyttet ind i deres skorsten i det tidlige forår.

Fuglene smider pinde ned i skorsten, og når de efterhånden sætter sig på tværs, har fuglene fundamentet til en lun rede, som de dækker til med græs. Reden bliver bygget flere meter nede i skorsten, så det er svært af få øje på den.

- Man skal passe på, når fyringssæsonen begynder igen. Hvis man fyrer med olie, gas eller træpiller, kan det hurtigt gå galt, hvis der ikke er træk i skorstenen. Røggasserne siver i stedet ind i huset, fortæller skorstensfejer Orla Flemming Nielsen, Christiansfeld.

Røggasserne består af kulilte. Kulilteforgiftning kan føre til hjerneskade og død.

I oktober sidste år døde to unge mænd i Gesten vest for Kolding af kulilteforgiftning. De havde lagt sig til at sove i et hus med en tilstoppet skorsten.

Husejere kan sikre sig ved at montere en solid rist på skorstenen.