Med 'kreaheltene' holder Katja fri fra sygdom, selvom hun er indlagt

Det er både godt og nødvendigt at holde fri fra sygdom. Derfor får Katja og andre indlagte børn jævnligt besøg af kreahelte.

Det er en uge siden, Katja Christiansen blev indlagt på sygehuset i Kolding.

- Jeg besvimede nede i et supermarked. Og så fik jeg lige efter virkelig mange mavesmerter, fortæller 13-årige Katja.

Det betyder, at hun nu har været indlagt den første uge af sin sommerferie på sygehuset med mavesmerter, og ingen ved, hvor længe hun skal være indlagt. Samtidig går en længe planlagt ferie i første omgang i vasken.

- Jeg skulle have været på camping med en veninde lørdag, en ferie jeg fik i konfirmationsgave, siger Katja.

Den ferie er nu sat på stand by.

Mette Møller Thomsen er kreahelt og arbejder på børneafdelingerne i både Kolding og Esbjerg.
Mette Møller Thomsen er kreahelt og arbejder på børneafdelingerne i både Kolding og Esbjerg.
Foto: Pia Thordsen, TV SYD

I stedet bliver den nu brugt her på kreaheltenes værksted på sygehuset i Kolding. Et mobilt værksted hvor såkaldte kreahelte som Mette Møller Thomsen kommer og tilbyder sjove aktiviteter et par gange om ugen.

Om kreaheltene

- Jeg kommer og prøver at skabe lidt sommerhygge for børnene. Mange af dem skulle typisk have været på sommerferie, og det ændrer sig jo fuldstændig, når de lige pludselig får en periode herinde på sygehuset. Men så prøver vi at lave aktiviteter, hvor de typisk kan glemme lidt af det kedelige ved at være på sygehuset, forklarer Mette Møller Thomsen.

Lige nu venter Katja på en scanning, som kræver hun drikker en del væske, der ikke smager godt.

Katja laver smykker af perler, da hun får besøg af kreahelten, Mette.
Katja laver smykker af perler, da hun får besøg af kreahelten, Mette.

- Jeg ved ikke rigtigt, om jeg kan forklare smagen andet end som dårlig, siger Katja, mens hun arbejder med at lave endnu et perlearmbånd i kreaværkstedet.

Kreative sysler hjælper Katja

Det er Børneulykkesfonden, der står bag tilbuddet om kreative aktiviteter til indlagte børn og deres forældre. I uge 28 er der fokus på at give børnene en fornemmelse af, at det er sommerferie på trods af sygdom og indlæggelse. 

Og det ser ud til at lykkes. Katja glemmer i hvert fald lidt at sine smerter, og at den kontrastvæske, hun skal drikke, ikke smager godt, mens hun er kreativ med perler. 

- Jeg synes, det er megahyggeligt her, så man ikke bare sidder nede på sit værelse alene og keder sig. Man kan komme herop og lave noget, mener Katja.

At Katja hygger sig med kreaheltene, er noget Katjas mor, Susanne Christiansen, også har bemærket.

- Jeg kan jo se på min egen datter, hun glemmer lidt sine mavesmerter, når hun bliver opslugt af tingene.

I Syd- og Sønderjylland får tre børneafdelinger på henholdsvis Sygehus Lillebælt i Kolding, Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg samt Sygehus Sønderjylland i Aabenraa besøg af kreahelte