Minkavler om ekstra tre dage: Det er helt hen i hegnet

Regeringens tilbud om at få tre ekstra dage til aflivning af minkbestande uden at miste den såkaldte tempobonus vækker frustration hos minkavlerne.

Alle medlemmer af familien Bramsen er i fuld sving på minkfarmen ved Sønder Stenderup ved Kolding. I dag, mandag, slår de den sidste del af deres i alt 27.000 mink ned – og det selvom regeringen pludselig forlængede den såkaldte tempobonus-ordning.

- Det er chokerende, den måde folk på den anden side af skrivebordet tænker på. Den form for planlægning, mangel på planlægning og slet ingen forståelse for vores erhverv og hvordan man håndterer opgaven, lyder det fra minkavler Christian Bramsen.

Christian Bramsen er, sammen med sin hustru og to sønner, i fuld gang med at nedlægge livsværket. Hustruen Heidi Bramsen har taget fri fra sit normale arbejde for at hjælpe. Sønnerne, Anders på 11 år og Lauritz på 13 år, er ikke i skole denne mandag. Alle kræfter er sat ind for at nå i mål med aflivningen.

Uventet forlængelse af tempofrist

Tempobonusordningen betyder, at minkavlerne får 20 kroner per mink, hvis de afliver minkene inden midnat.

Men i nat kom der så en mail til avlerne om, at regeringen har forlænget deadline til den 19. november. Og den besked får ikke mange pæne ord med på vejen midt i arbejdet i Sønder Stenderup.

- Det er helt hen i hegnet. Jeg var ked af det igen, jeg var skuffet over det. Jeg synes, at regeringen bør forstå, at der er produktionsapparat bag det her. Det er kød og blod, der er bag det her produktionsapparat. Vi har nogle folk bag ved det. Vi har jo regnet på det og har timet det sådan, at vi kunne være færdige klokken 20 i aften, siger Heidi Bramsen midt i travlheden.

Hvis familien Bramsen udnyttede forlængelsen på de tre dage og ventede med at pelse de sidste mink den 19. november, ville den tjene 100.000 kroner ekstra, da dyrenes pels bliver flottere på få dage. Problemet er bare, at der ikke er foder til dyrene de tre ekstra dage.

- Jeg ville jo gerne have fodret mine mink i flere dage. Men det er jo ikke ligesom at bestille en pizza. Sådan fungerer det ikke med minkfoder. Jeg skulle have afgivet min foderordre fredag for at kunne fodre mandag, tirsdag og onsdag, siger Christian Bramsen.

Fire ugers arbejde på kun ti dage

For at kunne nå at pelse minkene inden den oprindelige deadline har familien og dens medarbejdere udført fire ugers arbejde på kun ti dage. Og det har taget hårdt på familien.

- Vi står tilbage med en meget, meget tom fornemmelse, og jeg er helt sikker på, at virkningerne af det her, det kommer bagefter. Lige nu har vi arbejdet max de sidste ti dage, og der slår man et eller andet til inden i kroppen, der bare hedder, at vi skal nå det her, fortæller en tydeligt påvirket Heidi Bramsen.

For hendes mand, Christian, har det været en voldsom oplevelse at får livsværket revet væk på kun ti dage.

- Jeg er født på en minkfarm, og for mig er mink godt nok det samme som arbejde 365 dage om året. Men det er menneskeligt hårdt at få det revet væk på den måde på ti dage. På intet tidspunkt havde vi set, at det ville komme så voldsomt, siger den nu snart forhenværende minkavler.