Modstandsheltens gravsten kom endelig hjem til Ødis

Søndag lykkedes det endelig. Modstandsmanden Johann Böges gravsten, der på mystisk vis var endt i en kystsikring i Nordsjælland blev rejst i Ødis.

På mystisk vis endte en gravsten for en modstandshelt i en kystsikring i Nordsjælland, men da det kom Harald Oksbjerg for øre, sørgede han for, at gravstenen kom hjem til Ødis. Den by, hvor Harald Oksbjerg selv boede som barn - og hvor modstandshelten Johann Mackesprang Böge opererede.

Johann var kæreste med Harald Oksbjergs søster Grethe - kvinden han siden endte med at gifte sig med i en høj alder. De to endte deres dage sammen i et lille hus i Nordsjælland, hvor Johann Mackesprang Böge døde i en alder af 85 år.

Det er usikkert, hvordan hans gravsten endte i kystsikringen, men stenen blev bragt hjem til Ødis. Nu er den restaureret og søndag blev den rejst på kirkegården i Ødis under en mindehøjtidelighed.

 - Johann var en særlig modstandsmand, en særlig frihedskæmper, siger Harald Oksbjerg om sin gamle ven, der i sin tid havde held til at flygte fra Gestapo, netop før krigen sluttede.

- Det er vigtigt at vi tænker på, hvordan vi husker. At vi ikke bare sige, at det skete der i 42, og skriver det ned i en bog, men at vi lader os inspirere af det mod, han havde, siger præst i Ødis kirke, Bogny Brünings-Hansen til TV SYD.