Mursten for milliarder: Her investerer ”de tunge drenge” massivt i boliger

Foto: Pia Thordsen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre byer i TV SYD’s sendeområde står for tiden højt på pensionsselskabers og private investorers ”hitliste”, når de skal finde noget at investere deres mange penge i.

Det er en godt tilfreds Kolding-borgmester, der tirsdag middag sætter spaden i jorden overfor Marina Syd i Kolding.

Og dårligt er det første spadestik taget, før gravemaskiner overtager scenen på byggepladsen, som lige nu ikke er andet end mudder og sandbunker.

Snart vil drønene fra piloteringen skyde gennem byens undergrund, og dernæst vil to 15-etagers høje tårne med 208 lejligheder skyde op på grunden.

Førhen måtte jeg nærmest tigge pensionsselskaberne om at investere i Kolding. Nu ringer de pludselig til mig – selv i weekenderne.

Jørn Pedersen, (V), borgmester, Kolding

Kolding er kommet i de institutionelle investorers attraktive søgelys. Noget, borgmesteren har sukket efter i årevis:

- Førhen måtte jeg nærmest tigge pensionsselskaberne om at investere i Kolding. Nu ringer de pludselig til mig – selv i weekenderne, konstaterer borgmesteren smilende.

Kolding er ikke den eneste by, der mærker stigende interesse fra investorerne.

Også i Vejle og Horsens investeres der for tiden massivt i ejendomme – især boligbyggeri.

En opgørelse lavet af byggefakta.dk for TV SYD viser, at der over en fireårig periode fra 2017 til og med 2020 investeres 13,3 milliarder i boligbyggeri og -renoveringer i de tre kommuner.

Til sammenligning investeres der 9,7 milliarder i samme periode i de øvrige 11 kommuner i TV SYD’s dækningsområde tilsammen.

Så meget er der investeret i boligejendomme i Syd- og Sønderjylland siden 2017:

Byggefakta.dk har lavet denne opgørelse over investeringerne i boligbyggeri og -renoveringer i Syd- og Sønderjylland for TV SYD. Det er især Horsens, Vejle og Kolding, der investeres i - men også Esbjerg, Billund, Fredericia og Sønderborg mærker investorernes interesse. Foto: Pressefoto / grafik af Lasse Lund Hansen, TV SYD

Leder med lys og lygte efter noget at investere i

Investeringerne i boliger i Horsens, Kolding og Vejle er en direkte konsekvens af, at det er blevet dyrt at købe attraktive grunde og bygge på dem i København, Århus og Ålborg.

Tirsdag blev der taget første spadestik til et nyt PFA-byggeri i Kolding. Kolding er en af de byer i Syd- og Sønderjylland, som investorerne har kastet deres kærlighed på i jagten efter noget at investere deres milliarder i. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

De høje byggepriser betyder, at nybyggede lejligheder i storbyerne nu er så dyre, at de er blevet svære at leje ud. Tomme lejligheder betyder dårligere afkast til investorerne, og det er derfor, blandt andre pensionsselskaberne nu sværmer om trekantområdet.

Her er priserne stadig lave, og befolkningsvæksten betyder, at riskoen for tomme lejligheder er minimal.

- Vores udfordring er, at vi har 200 mia. kroner placeret i obligationer, som faktisk giver negativt afkast nu. Samtidig indbetaler pensionskunderne penge, som skal investeres hver eneste måned, siger ejendomsdirektør i PFA Pension, Michael Bruhn, til TV SYD.

- Derfor leder vi hele tiden med lys og lygte efter de bedst mulige investeringer, siger han.

Netop dét finder investorerne i de tre byer.

Vækstbyer tiltrækker investeringer

PFA Pension er en af de institutionelle investorer, der investerer i både Vejle, Kolding og Horsens.

I Vejle er byggeriet af 228 lejligheder midt i Vejle centrum i fuld gang, og i Horsens  bygger PFA sammen med den lokale entreprenør Torntoft & Mortensen 48 boliger tæt på Horsens centrum.

AP Pension har købt Kolding Sky-projektet med 100 lejligheder og et mindre proket i Kolding med 35 lejligheder. Onsdag holder AP Pension desuden rejsegilde på et byggeri med 70 lejligheder på Lilli Gyldenkilde Torv i Horsens.

Ifølge Michael Bruhn, som er ejendomsdirektør i PFA Pension, er de tre byer interessante, fordi de alle har voksende indbyggertal. Både Horsens og Vejle vokser med omkring 1.000 nye borgere om året. Også i Kolding er vokser befolkningstallet.

Vi har behov for godt 2.000 boliger alene i Kolding, så de kan bygge stort set uden risiko for at boligerne kommer til at stå tomme, og det betyder jo rigtig meget for de her pensionskasser

Jørn Pedersen, Borgmester (V), Kolding

I Kolding vil der inden udgangen af 2020 stå godt 1200 nye boliger klar i Kolding, fortæller borgmester Jørn Pedersen (V) til TV SYD.

Han forstår godt de store investorers interesse for blandt andet Kolding:

-  Det er udtryk for, at der faktisk er et behov her. Vi har behov for godt 2.000 boliger alene i Kolding, så de kan bygge stort set uden risiko for at boligerne kommer til at stå tomme, og det betyder jo rigtig meget for de her pensionskasser, siger Jørn Pedersen til TV SYD.

Det er ifølge Michael Bruhn, PFA Pension, ikke alle vækstbyer, der er lige attraktive for pensionskasser, som vil investere i boliger.

- Hvis man tager en by som Esbjerg, som er Danmarks 5. største by, så vækster den på erhvervssiden, men der er andre byer, der har en stærkere befolknings- og boligtilvækst ifølge den her analyse, siger Michael Bruhn til TV SYD.

Festen fortsætter

Det er ikke kun nybyggeri, der investeres i. Ejendomsfonden OAK opkøber attraktive eksisterende ejendomme for at leje dem ud for private investorer.

- Det er en god forretning for vores investorer, som vi forventer får 8,2 procent i afkast, siger direktør og partner i OAK, Mads Heide Ankjær, til TV SYD.

Kigger vi ti år længere frem, så ligger Horsens til at være nummer tre på landsplan blandt de større danske kommuner målt på befolkningstilvæksten.

Mads Heide Ankjær, direktør og Partner i OAK, Århus

Mads Heide Ankjær forventer, at Horsens vokser længe endnu:

- Kigger vi ti år længere frem, så ligger Horsens til at være nummer tre på landsplan blandt de større danske kommuner målt på befolkningstilvæksten, siger Mads Heide Ankjær til TV SYD

Colliers i Vejle ser ikke tendenser til at investeringerne i boligbyggeri i det tre byer vil falde i nær fremtid.

- Vi forventer, at den her efterspørgsel er rimeligt stabil. Det hænger sammen med, at befolkningstilvæksten er stabil, og prognosen siger, at vi også i fremtiden har et lavt renteniveau. Det gør det selvfølgelig attraktivt at investere i ejendomme lige nu, siger direktør i Colliers, René Neesgaard til TV SYD.

Storkeungerne har endnu ikke lært at flyve, og det er der en grund til

Video: Søren Pors Grundahl, TV SYD / Storkene.dk
Udgivet

De basker og basker med vingerne i reden i Smedager, alligevel er ingen af de nu omkring ni uger gamle storkeunger lettet endnu.

De fire storkeunger i Smedager ser man i disse dage ofte stå på kanten af reden, mens de basker ihærdigt med vingerne. De øver sig i at flyve.

Du kan hele døgnet følge livet i storkereden her.

De er nu omkring ni uger gamle, og de burde alle have været ude at flyve for første gang, men det har de ikke.

- De har det for godt, tænker jeg, og det kan der være flere årsager til, siger Jesper Leegaard, fra foreningen Storkene.dk

Ifølge storkeeksperten kan det være fordi, at forældrene Thorkild og Connie opfører sig som det, vi i menneskeverdenen kalder for 'curlingforældre'.

- De henter simpelthen for meget mad til dem. Normalt begynder forældrene at komme med mindre og mindre mad til ungerne, for at få dem jaget af reden. Men det er tydeligt, at de ikke er sultne nok til at få lettet rumpen fra reden, siger Jesper Leegaard og fortsætter:

- Det kan være, at forældrene instinktivt ved, at den megen regn og blæst kan være for farlig for dem at tage deres første flyvetur i, så de derfor er fortsat med at fodre dem så godt. Det er ikke noget, vi ved med sikkerhed, men absolut en overvejelse.

De fire uger er tre hanner og en hun. Den ene af hannerne bærer en GPS-sender. I løbet af den kommende uge sætter TV SYD en SMS-afstemning i gang, hvor alle interesserede kan stemme om ungernes navne.

Se de flotte folkedragter fra Fanøs traditionsrige festival her

Udgivet

I denne weekend er der fest i Nordby på Fanø. Øboerne fejrer deres helt særlige kulturhistorie og tilhørsforhold til øen i Vadehavet.

Hele weekenden har man kunnet støde på folk i traditionelle fanødragter rundt omkring i Nordbys gader. Byen og øen fejrer nemlig deres kulturhistorie som sejlskibs-ø med en tredagesfest med musik, optog og 'bryllup' i traditionelt tøj.

Traditionel Sønderhoning-dans til fannikerdage.

- Der er virkelig mange, som har støttet op om festen. Lørdag var vi i optoget gennem byen omkring 300 kvinder i de traditionelle dragter, fortæller Ryon Petersen, der er formand for Fannikerdagene, og fortsætter:

- Der er også mænd, der tager tidstypisk tøj på, vi har ikke en dragt som sådan til mændene. De var for de flestes vedkommende sømænd.

Modsat mange andre steder i Danmark har Fanø formået både at bevare deres traditionelle dragter, som bliver båret af mange øboere ved særlige lejligheder som bryllupper og ikke mindst under den tre dage lange fest, der altid afholdes den anden weekend i juli. 

Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kom for første gang i år for at feste med fannikerne. Foto: Fannikerdagene/privat

I de senere år er der også kommet andre vadehavsøboere til Fanø for at feste og fejre den særlige kulturhistorie. blandt andet er folk fra Rømø og Mandø dukket op i deres folkedragter. I år er Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kommet for at feste med fannikerne.

Det er almindeligt at børnene også har en fanødragt på ved festlige lejligheder. Foto: Fannikerdagene/privat

- Det er meget interessant for os, at folk fra andre vadehavsøer har lyst til at være med, og at de kommer i deres egnsdragter. Og selvom vores dragter er forskellige, så kan man godt visse af de samme referencer på dragterne, siger Trine Buhl, der også er medlem af foreningen Fannikerdagene.

- Vi er jo forbundet via havet, da det ind til for ikke så mange år siden var lettere at komme fra det ene sted til det andet til havs og ikke til lands, så derfor har der været mere kontakt øerne i mellem frem for ind i landet, siger Trine Buhl.

Mænd har ikke en traditionel dragt på Fanø, men historisk set var de ofte klædt i sømandstøj, da mange sejlende på de syv verdenshave. Foto: Fannikerdagene/privat

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com