TV der bevæger dig

Museumsdirektør om tyveri: - Det er det værste der kunne ske

Trapholt har på kort tid fået stjålet to uerstattelige stykker kulturarv. Museumsdirektør Karen Grøn ærgrer sig – og er bekymret.

Værkerne er ikke stjålet fra Trapholt - men fra danskerne. Det er jo kulturarv, siger museumsdirektør på Trapholt, Karen Grøn. Foto: Chris Birkekær Pedersen, TV SYD

De besøgende er glade for Trapholt – men i øjeblikket mangler der noget på museet: En 30 kilo tung Kay Bojesen-abe, vurderet til en kvart million, og værket Rolexgate af Marco Evaristti, kendt for værket Helena med fisk i blendere.

Ubudne gæster har været på besøg midt i december og nytårsnat.

De er ikke taget fra Trapholt – men fra danskerne. Det er jo kulturarv.

Karen Grøn, museumsdirektør, Trapholt

- Det er det værste, der kan ske - udover brand, siger museumsdirektør på Trapholt, Karen Grøn, til TV SYD.

Natten til 10. december brød flere gerningsmænd ind på museet og stjal blandt andet en 30 kilo tung Kay Bojesen-abe. Cirka tre minutter inde i det nye år var der igen indbrud på museet. Denne gang stjal tyvene værket Rolexgate af Marco Evaristti.

- Jeg har rigtig stor ærgrelse og bekymring – og ens fantasi går jo i gang, når nogen stjæler et uerstatteligt værk tre minutter over midnat nytårsnat, forklarer Karen Grøn.

Sikkerheden er i top

Hun understreger, at sikkerheden både er – og var - helt i top på Trapholt.

- Museet er sikret og overholder alle retningslinjer. Vi gør altid noget ekstra - vi er ekstra i forvejen. Men vi er jo ikke nogen pigtrådsindhegnet militærbunker. Der har også tidligere været indbrud på både Statens Museum for Kunst og på Edward Munch-museet i Oslo.

Læs også Kay Bojesen-abe til en kvart million stjålet fra museum

Kæmpeabe i mandelgave

Hun understreger, at værkerne er uerstattelige – og helt unikke.

Det er det værste, der kan ske - udover brand.

Karen Grøn, museumsdirektør, Trapholt

- De færreste har en Kay Bojesen-abe der vejer 30 kilo - og er lavet på Kay Bojesens værksted. Så hvis nogle har fået en kæmpeabe i mandelgave, og undret sig, så hører vi rigtig gerne fra dem.

Faktisk er hun rigtig ked af det på de besøgendes vegne.

- De er ikke taget fra Trapholt – men fra danskerne. Det er jo kulturarv – og Rolexgate er et vigtigt værk, slutter Karen Grøn.

Mest sete på tvsyd.dk