Naturhungrende valfarter til Houens Odde: - Vi kalder dem corona-turister

Coronatidens nedlukninger betyder masser af mennesker med mod på besøg i naturen. Det kan de også mærke på Houens Odde ved Kolding. Her har interessen været så stor, at det har været nødvendigt at blokere for bilkørsel.

Der har været mennesker på Houens Odde ved Kolding i mere end en håndfuld tusinde år - lige siden Ertebølletiden (5200 - 4200 f.kr.). Men der har sjældent været så mange, som der er lige nu midt i coronatiden. Det flotte og fredfyldte naturområde ejes af KFUM-Spejderne, og her er man ganske vant til at dele odden med andre naturelskende danskere. Men det er i helt usædvanlige mængder de besøgende kommer lige nu.

quote

Vi kalder dem for coronaturister

Karsten Vilken Mulvad, leder, Houens Odde Spejdercenter.

- Vi kalder dem for coronaturister, siger Karsten Vilken Mulvad, der er centerleder på Houens Odde Spejdercenter

- Tilbage i påsken i fjor noterede vi, at der kom så mange, at dem, der så valgte at gå ad vejen ud på odden, var enormt generet af de mange kørende biler. Og antallet af p-pladser slap da også op. Der er jo et begrænset antal pladser helt ude på odden, siger centerlederen.

Nødvendigt forbud

De mange natursøgende mennesker, og deres lige så mange medbragte biler, fik spejderne til  at tage et skridt, som ellers ligger netop spejdere fjernt. Der blev simpelthen sat forbudsskilte op og en kæde over vejen, så der var spærret af for biltrafik.

- Vi har lavet det sådan, at vi kan have en kæde for ved Stensgården. Her er der en stor parkeringsplads, som vi gerne vil have, at folk benytter, før de går videre ud i området. For vi vil stadig meget gerne give folk muligheden for at få naturoplevelsen, fortæller Karsten Vilken Mulvad, der en af juledagene talte sig frem til over 100 parkerede biler på p-pladsen.

Langt størstedelen af de mange besøgende naturgæster accepterer da også, at de må lade bilen stå og i stedet bruge vandreben og rugbrødsmotor for at komme helt ud på odden.

Det positive fylder mere end det negative

Hos Naturstyrelsen kender man udmærket til den store opblomstring af naturbesøg under corona. Rasmus Christiansen, der er skovfoged hos Naturstyrelsen i Trekantområdet, har mødt en del flere gæster i skovene den seneste tid. 

Skovfoged Rasmus Christiansen glæder sig over, at mange af os besøger naturen.
Skovfoged Rasmus Christiansen glæder sig over, at mange af os besøger naturen.
Foto: Naturstyrelsen

- Det var mest tydeligt i den varme periode, hvor der var rigtig meget run på. Mange af de steder, som normalt er populære blandt folk - her var der dobbelt så mange. Der er nogle steder, som folk kender - for eksempel Syvårssøerne i Frederikshåb Plantage - her har vi oplevet et kæmpe boom, siger Rasmus Christiansen, der også glæder sig over de mange mennesker, som bruger naturen i coronatiden. 

quote

Der jo altid folk, som ikke lige husker spillereglerne

Rasmus Christiansen, skovfoged, Naturstyrelsen Trekantområdet

- Vi er blevet positivt overraskede over, hvor godt det går derude. Men der jo altid folk, som ikke lige husker spillereglerne. For eksempel er der lidt mere henkastet affald, og der er folk, som tænder bål på steder, de ikke må, i stedet for at bruge de steder, der er beregnet til det. Og så er der måske også lidt for mange løse hunde. Men vi sidder ikke og ærgrer os over de høje besøgstal. Det er absolut positivt med mange mennesker i naturen, siger Rasmus Christiansen.

Vant til mange mennesker

På Houens Odde byder man da også de nye coronaturister velkommen. Her er man heller ikke uvant med at håndtere store mængder af mennesker. Men det plejer at hænge sammen med arrangerede spejderlejre, hvor området lægger jord til en hel del aktivitet.

- For eksempel tilbage i 2019, hvor vi i august havde 1.500 tyske spejdere på besøg foruden alle andre grupper af gæster på samme tid. Der har vel været op mod 2.000 personer på odden. Og det kan stedet faktisk godt rumme, hvis de mange gæster ellers agerer fornuftigt. Og det er blandt andet derfor, det har været vigtigt at fjerne al det der biltrafik. Så alle kan få den gode naturoplevelse, mener Karsten Vilken Mulvad

- Som spejdere ønsker vi jo netop at være med til at give gode oplevelser i naturen. Det er et af hovedformålene i spejderbevægelsen, siger han.

Gode råd til turen i naturen

Gode steder at starte turen