Nu kan ældre køre bil, lige så længe de vil

Ældre over 75 år skal ikke længere op til lægetjek for at forny kørekortet. Ældre Sagen er glade, mens lægerne er bekymrede.

Indtil i dag har det været obligatorisk for ældre over 75 år at få en lægetest, før de kunne få forlænget deres kørekort. De fik blandt andet testet deres syn, og om de havde begyndende demens. Men fra 1. juli er det slut, og de ældre skal selv lægge kørekortet fra sig, hvis helbredet svigter.

Men det nye tiltag deler vandene. Hos Ældre Sagen er man glade for ændringen.

-Jeg synes jo, at det er, som det skal være. Det har simpelthen været en nedværdigende proces, siger Niels Madsen, der er formand i Ældre Sagen i Kolding, til TV SYD. 

Til gengæld er lægerne bekymrede. De frygter, at der kommer til at køre ældre på vejene med dårligt helbred, og som kan være skyld i flere ulykker.

-Jeg har et par gange fanget patienter, som ikke havde et ordentligt syn til at køre bil, og det opdager man ikke, hvis man ikke undersøger det, siger Anne-Mette Rotwitt, der er alment praktiserende læge i Kolding, til TV SYD.

Men den bekymring afviser Niels Madsen.

-Det er stadigvæk sådan, at lægerne ved almindelige besøg kan se, hvis det er en person, der er alt for dement, eller ikke har sin førlighed, siger han.

-Hvis vi ikke tester for det, så er der altså mange, hvor vi ikke opdager, at der er noget galt. Man skal teste specifikt for det. OG i hver konsultation beder vi dem jo ikke om at lave en urskivetest eller huske ord. Så det kan vi ikke. Nu har de taget den lægeattest væk, og så skal vi jo ikke begynde at lave det i hver konsultation, siger Anne-Mette Rotwitt.