TV der bevæger dig

Ny afgift truer arbejdspladser i Vamdrup

En ny afgift på luftforurening sender hundredevis af arbejdspladser ud af landet. Det konservative folketingsmedlem Mike Legarth slår nu alarm - afgiften truer 225 arbejdspladser på Rockwool i Vamdrup.

02:28

NOx-afgiften rammer Rockwool og truer produktionen

1 af 2

På Rockwool i Vamdrup arbejder 225 medarbejdere med at producere isoleringsmaterialer - det kræver masser af energi og det forurener også. En ny afgift på det, der kommer ud af skorstenen - den såkaldte NOx-afgift - truer nu arbejdspladserne.

I forvejen producerer Rockwool med den bedst tilgængelige teknologi - virksomheden har de senere år investeret 100 millioner kroner i at mindske forureningen.

Afgiften rammer danske virksomheder, men ikke konkurrenterne i udlandet - og derfor sender beslutningen om nye afgifter arbejdspladser ud af landet, oplyser Rockwool.

Rockwools ledelse var tidligere på ugen på Christiansborg for at protestere mod den nye afgift.

Rockwool vil ikke bekræfte overfor TV SYD at produktionen i Vamdrup lukker, når og hvis afgiften indføres, men siger at arbejdspladser og produktion på sigt vil flytte til udlandet, hvis man ikke kan konkurrere på lige vilkår.

Afgiften er en del af finansloven og skal indbringe 600 millioner kroner - en række store virksomheder har protesteret - og det har fået regeringen til at udskyde afgiften et halvt år, men den skal helt væk, siger Mikel Legarth

Rockwools fællestillidmand er enig - selvfølgelig skal miljøet skånes så meget som muligt, men afgifter bør indføres i alle EU-lande og ikke kun herhjemme.