TV der bevæger dig

Ny udstilling om manden bag populær abe

Aben er måske mere populær end nogensinde, og nu kan man også se den på kunstmuseet Trapholt.

00:54

Kay Bojesen begyndte produktionen af det populære legetøj allerede tilbage i 1920'erne. Video: Kay Bojesen Danmark

Kay Bojesen-udstilling åbner på Trapholt. Foto: Chris Birkekær Pedersen, TV SYD

1 af 2

Kay Bojesen-aben, der blev skabt i teak og limbatræ i 1951, er populær som aldrig før og hænger i dag i rigtigt mange hjem. Nu kan den også ses på Trapholt i Kolding.

Han havde en enorm produktion af legetøj, som startede i 1920'erne, men som eksploderer op igennem det tyvende århundrede.

Karen Grøn, museumsdirektør, Trapholt, Kolding

Onsdag åbner nemlig en udstilling om manden bag den verdensberømte abe, Kay Bojesen.

Udstillingen har fået navnet "Kay Bojesen - Humøret i dansk design" og fortæller en historie om manden, der ikke bare var en innovativ sølvsmed og håndværker, men også en skarp forretningsmand og et stort legebarn. 

- Han havde en enorm produktion af legetøj, som startede i 1920'erne, men som eksploderer op igennem det tyvende århundrede, fortæller Karen Grøn, museumsdirektør, Trapholt.

Kay Bojesen-udstilling på Trapholt indvies onsdag. Foto: Chris Birkekær Pedersen, TV SYD

Med legetøjet følger reformpædagogiske tanker om, hvad børn skal lege med. De skal ikke blot sidde ved et bord, de skal ned på gulvet og lege. I udstillingen på Trapholt har man derfor lavet et kæmpestort rum fyldt med træklodser, som Kay Bojesen udviklede.

- Kay Bojesen havde en ide om, at træklodsen var det ultimative legetøj, fordi man kan lave og lege alt med dem, så nu kan børn og barnlige sjæle bygge løs i hans ånd, når de besøger udstillingen på Trapholt, siger Karen Grøn.

Mest sete på tvsyd.dk