Opfordring: Klag over Kolding Kommune!

Samtale-emnet over middagsmaden på Midtgården i Kolding er i dag: Hvordan skal kommunens ældre borgere reagere på de ny - og meget strammere - regler for hjemmehjælp.

Fra Ældrerådet er opfordringen klar: Klag, klag og klag.

Også folketingsmedlem Jørn Dohrmann, (DF) Vamdrup, ønsker reglerne set efter, og hans folketingskollega fra Venstre, Ellen Trahne Nørby, mener, at det vil være naturligt at lade Ankestyrelsen se på Kolding Kommunes fortolkning af Serviceloven.

På kanten af loven...

TV SYD indslag søndag om, at op mod 400 ældre står til at miste deres hjemmehjælp, har vakt debat.

I TV SYD indrømmede den nyvalgte formand for ældrerådet, Søren Rasmussen, DF, at kommunen bevæger sig på kanten af loven. Og måske er nogle af fortolkningerne ikke lovlige.
 

Som at slå i en dyne...!

Søren Kollerup, formand, Ældre Sagen, Kolding, er klar i mælet: - Jeg vil opfordre folk til at klage! Det er vigtigt at de ældre ikke bare finder sig i det.

Men ikke alle ældre har modet til at klage, viste det sig om middagsbordet på Midtgården:

- Nej, jeg klager ikke. Det er som at slå i en dyne, siger pensionist Holger Lind.

Mulighed for fortolkning

Serviceloven er både klar - og mindre klar. I lovteksten står, at alle borgere, der ikke kan klare sig selv, har krav på hjælp.

Og den fortolkning læner Kolding Kommune sig nu benhårdt op ad. Hidtil har kommunens visitation bestræbt sig på at hjælpe borgere, "som har vanskeligt ved at klare sig selv".

Derfor må 82-årige Ane Lauridsen, som stod frem i TV SYD søndag, selv klare støvsugningen, selv om hun har ondt i ryggen efter en diskusprolaps.

Jørn Dohrmann fra DF, som også sidder i Kolding Byråd, ønsker, at Folketinget skal se på regler, så kommunerne ikke kan stramme visitationen urimeligt meget.