TV der bevæger dig

Pløje-happening gav bøde på 6000 kr.

En happening, hvor landmænd pløjede lovreglerne ned på en græsmark ved Kolding, koster formanden en bøde på 6000 kr. Bøden bliver betalt uden sværdslag.

Politiet dukkede op til pløje-happeningen - og det gav ekstra omærksomhed.

Lovteksterne og bekendtgørelserne blev pløjet ned ved happeningen.

1 af 2

- Happeningen fik optimal omtale i pressen, og vi orker ikke at gå videre med bøden, siger formanden, Asger Christensen, Kolding Herreds Landbrugsforening.

Vil hjælpe med bøden

Bøden er udstedt til ham personlig, fordi det var på hans mark, at pløjningen foregik. Han overtrådte bevidst reglerne ved at pløje en fodergræsmark op og så hvede på den.

Det skete i protest mod de mange regler, som landmænd skal overholde. regler som ikke altid er afstemt efter naturens gang. Specielt i et år med så megen nedbør som i år.

Aktionen blev gennemført af bestyrelsen for landbrugsforeningen. Og Asger Christensen har fået flere tilkendegivelser fra kolleger, som godt vil hjælpe med at betale bøden.

Overtrådte reglerne i sidste uge

Asger Christensen indrømmer, at han så sent som sidste uge overtrådte reglerne igen.

- Vi pløjede i stubjord til vårafgrøder - ligesom mange andre. Men reglerne siger, at vi først må starte markarbejdet 1. november - altså i tirsdags - når der er tale om lerjord. Men havde vi ventet, var det blevet regnvejr...

Regel-tyranni

Landbrugsforeningen ønskede med aktionen at protestere mod det regeltyranni, som de mange regler udløser. Et dato-tyranni, som betyder, at landmanden mister retten til at være faglig.

- Det er fastlagt ved et dato-tyranni og ikke vind og vejr, hvornår vi må arbejde i marken, siger Asger Christensen.

- De ansatte kan ikke finde ud af reglerne - og mange landmænd siger: Bare kør!

Mest sete på tvsyd.dk