Rekordmange smittes med farlig legionærsyge: Kolding indtager kedelig topplacering

Kolding er blandt de fem kommuner i Danmark, hvor der er registreret flest tilfælde af legionærsyge de seneste tyve år. Bakterien trives i vand med temperaturer under 50 grader.

Det er første gang nogensinde, at Statens Serum Institut (SSI) har fremlagt data for, hvordan smittetallene for den farlige legionærsyge fordeler sig i Danmark. Det er nyhedsmagasinet Ingeniøren, der har bearbejdet dem.

I magasinets undersøgelse kan man se smittetilfældene, som er opgjort pr. 100.000 borgere. Det samme incidenstal som vi kender det fra opgørelserne over coronasmitte.

Fra 2000-2019 var der i Kolding mellem 55 og 152 tilfælde af legionærsyge pr. 100.000 indbyggere. Det vil sige, at der samlet set i hele perioden har været et antal smittede mellem 55 og 152.

Til sammenligning ligger alle kommuner rundt om Kolding i intervallet mellem 30 og 35 tilfælde per 100.000 indbyggere.

Der er kun fem kommuner i Danmark, der ligger i samme høje interval. Udover Kolding Kommune drejer det sig om Hørsholm, Læsø, Randers og Nordfyns kommuner.

Sådan undgår du at få legionella i dit vand

Livsfarlig sygdom

Det er alvorligt at blive ramt af legionærsyge. Man udvikler en voldsom lungebetændelse og mellem 5 og 15 procent af dem, der rammes af sygdommen, dør af den. Til sammenligning så ligger dødeligheden ved en covid-19-infektion på omkring én procent.

Antallet af tilfælde af legionærsyge er steget med 250 procent siden 2013.

Bakterierne, der forårsager legionærsyge, hedder legionella. De lever i stillestående ferskvand og har det rigtigt godt, hvis vandet er mellem 20 og 50 grader varmt.

Vi mennesker får dem ind i systemet, når vi tager brusebad i vand, der er inficeret med bakterierne, eller indånder aerosoler af forstøvet vand fra for eksempel spabade, springvand og andre steder, hvor vand bliver forstøvet.

Ole Aakjær fra Vejle har prøvet af blive ramt af legionella. Det skete på et hotelværelse i Paris. Hør hans historie her:

Billedkunstneren Ole Aakjær fra Vejle har haft legionærsyge efter at være blevet smittet med legionella.