Ridetræner om smitsom hestevirus: - Det kan få fatale følger

Dansk Ride Forbund lukker alt ned af frygt for herpesspredning. Alle aktiviteter og stævner aflyses på grund af brud på karantæneregler.

Der er fuld gang i træningen hos springrytter Anne-Louise Ravnsbo. Hun og hesten Voxpop bliver i dag trænet af berider Lars Trier Kjøller. Oftest underviser han på sin egen springbane i Troldkjær ved Rødding, men i dag er træningen flyttet til Anne-Louise Ravnsbo i det sydøstjyske. Og det er ikke helt uden grund, lyder det fra træneren.

- Vi ved ikke, om der er herpes her. Vi ved ikke, om der er herpes hjemme hos mig. Der er ingen grund til, at vi flytter hestene fra den her matrikel og ud til min matrikel. Og så risikere at de smitter hinanden, siger Lars Trier Kjøller, der lever af at undervise, træne og sælge heste.

Kan ende med døde heste

Grunden til Lars Trier Kjøllers bekymring hedder EHV - også kendt som hesteherpes. Sygdommen findes i forskellige udgaver som for eksempel EHV-1, der i værste fald kan ende med at slå heste ihjel.

- Det er jeg selvfølgelig meget bekymret for. Det kan få fatale følger. Det kan ende med, at vi ser døde heste og meget syge heste, siger Lars Trier Kjøller til TV SYD.

quote

Det er den sygdom blandt rideheste i Danmark, vi tager mest alvorligt.

Mette Uldahl, veterinærkonsulent, Dansk Ride Forbund


Hos Dansk Ride Forbund deler man Lars Trier Kjøllers bekymring. 

- Det er en alvorlig sygdom, når vi har de aggressive udbrud af herpesvirus. Det er den sygdom blandt rideheste i Danmark, vi tager mest alvorligt, lyder det fra Mette Uldahl, der er veterinærkonsulent hos Dansk Ride Forbund.

Brud på karantæneregler

For at hindre spredning af hestesygdommen er der indført karantæneregler. Det betyder, at alle heste, der transporteres ind i Danmark, skal i karantæne i 28 dage. Netop for at sikre at de ikke er syge med EHV-1. Og dén regel er det ikke alle, der har overholdt. Det fik mandag Dansk Ride Forbund til at aflyse alle aktiviteter og stævner frem til den 26. april. 

- Det primære er, at de over afstande og i et fælles luftrum kan overføre smitte til hinanden. Derfor er det jo effektivt at sørge for, at forskellige grupper af heste bare ikke mødes længere. For så kan de ikke overføre til hinanden, siger Mette Uldahl.

God hygiejne vigtig

Mennesker kan ikke blive syge af hestevirussen, men vi kan være med til at flytte den rundt. 

Hygiejne er vigtig i kampen mod hesteherpes, siger Mette Uldahl, der er veterinærkonsulent hos Dansk Ride Forbund.
Hygiejne er vigtig i kampen mod hesteherpes, siger Mette Uldahl, der er veterinærkonsulent hos Dansk Ride Forbund.
Foto: Claes Adel, TV SYD

- Mennesker, der passer på hestene, kan jo få det på hænderne og så overføre det til andre heste. Derfor er det vigtigt, at mennesker holder en god hygiejne, lyder opfordringen fra veterinærkonsulent Mette Uldahl.

Og netop hygiejne er en vigtig del af Lars Trier Kjøllers arbejde. Også når dagens træning hos springrytter Anne-Louise Ravnsbo er slut.

- Så kører jeg hjem og sørger for, at mit tøj kommer til vask. Jeg tager også et bad og så skifter til mit almindelige arbejdstøj, fortæller Lars Trier Kjøller.

Fakta om hesteherpes