Se billederne: Tysk forbundspræsident besøgte designskole for at tale om bæredygtighed

Lørdag besøgte den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier Designskolen i Kolding. Han havde selv ønsket at komme forbi til en snak om bæredygtighed.

Det hele startede med et opkald fra den tyske ambassade.

- De havde læst, at vi havde tyve års erfaring med at forske og undervise i bæredygtigt design, og det var forbundspræsidenten interesseret i at komme og tale med vores studerende og forskere om. Så jeg sagde bare: JA! Vi vil meget gerne have besøg, fortæller rektor Lene Tanggaard ved Designskolen i Kolding.

Lige siden har medarbejderne og rektoren ved Designskolen arbejdet i døgndrift for at gøre klar til lørdagens besøg.

- Det er jo et stort følge, der kommer med sådan en præsident, forklarer Lene Tanggaard.

Lene Tanggaard er rektor ved Designskolen Kolding.
Lene Tanggaard er rektor ved Designskolen Kolding.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Den grønne dagsorden

I weekenden er den tyske forbundspræsidenten, Frank-Walter Steiner, i Danmark for at deltage i fejringen af 101-året for Genforeningen. Den anledningen brugte han til at besøge Designskolen i Kolding. Her handlede det dog om noget helt andet: Bæredygtighed. Et emne der gennemsyrer alle uddannelserne på skolen, siger rektoren.

- Meget enkelt sagt: Hvis du producerer og designer godt, så holder det også i længere tid, og så er det faktisk bæredygtigt. Høj kvalitet, i det vi laver, er meget afgørende. Vi lærer alle vores studerende at designe godt med henblik på langvarig brug og genbrug, siger Lene Tanggaard.

Bæredygtighed er også et højaktuelt emne i Tyskland lige nu. Til september i år er der valg, og den grønne dagsorden fylder netop i valgkampen. Forbundspræsidenten er politiker og valgt, men selve præsidentembedet er overvejende symbolsk og næsten kun repræsentativt. Her er det dog vigtigt at holde for øje, at den nuværende forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier repræsenterer mere end 80 millioner tyskere.

For Designskolen i Kolding er det et stolt øjeblik at få besøg af forbundspræsidenten, der også er tidligere udenrigsminister i kansler Angela Merkels regering.

- Det er altid godt at få omverdenens blik rettet mod os, og så er det med til at markere det, vi kan, her på en designskole i det sønderjyske, og ikke mindst hvor vigtigt det er at have en eliteinstitution her midt i Kolding. Jeg tænker også, at præsidenten vil stille os nogle spørgsmål, som vi kan blive klogere af, siger hun om tankerne for besøget.

Forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier er tidligere udenrigsminister i kansler Angela Merkels regering.
Forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier er tidligere udenrigsminister i kansler Angela Merkels regering.
Foto: Katrine Worsøe, Designskolen Kolding

Et tætpakket program 

I over tyve år har bæredygtighed være en fast del af skemaet for de studerende på Designskolen i Kolding, og sidenhen er der også kommet en ny kandidatuddannelse til, Design for Planet, som har det som specifikt fokus. Forbundskansleren skal blandt andet se resultatet af et forløb, som 50 bachelorstuderende lige har afsluttet, hvor de har samarbejdet med skovirksomheden Ecco og leget med nye former for materialer. Derudover skal han også møde en af de kandidatstuderende fra Design for Planet, der eksperimenterer med at bruge tang som et materiale til at lave møbler af.

- I Danmark har vi en stærk tradition for at bruge naturmaterialer, og det har man ikke så meget i Tyskland. Hendes projekt går ind og italesætter det problem, og den mulighed der er for et samarbejde tværs over grænsen, siger Lene Tanggard.

Præsidenten har også haft et ønske om at tale åbent med flere af de studerende om, hvad de er optaget af indenfor bæredygtighed.

Efter turen rundt på Designskolen i Kolding tager statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, imod forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier på Hotel Koldingfjord. Om søndagen skal han deltage i markeringen af 101-året for Genforeningen. 

Frank-Walter Steinmeier fik følge af overborgmester i Rostock, Claus Ruhe Madsen, og Tysklands vice-udenrigsminister, Michele Münteferig.
Frank-Walter Steinmeier fik følge af overborgmester i Rostock, Claus Ruhe Madsen, og Tysklands vice-udenrigsminister, Michele Münteferig.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD