TV der bevæger dig

Se video: Udsigt til rekord-år for danske vinbønder

Årets vin-høst ser ud til at slå alle rekorder. Hos landets største vinproducent, Skærsøgaard Vin i Dons ved Kolding, håber man at høste 12 tons druer. Plukningen er gået i gang i denne weekend.

02:05

1 af 3

Skærsøgaard er Danmarks første, registrerede og autoriserede vingård. Og med sine 5,5 hektar er den mellem de største.

Et forsigtigt "jysk" skøn siger, at høsten bliver på 12 tons. Og hvis man tager de optimistiske briller på, måske op til 15 tons.

Og hver tons druer bliver til ca. 750 flasker vin.

Danske vingårde oplevede tre magre år i 2010, 2011 og 2012 - og sidste år var middelgodt. Og udsigten til årets rekordhøst sættes i perspektiv af, at Skærsøgaard i 2010 høstede to tons druer.

- Jeg tror, at det kan blive et vendepunkt for dansk vin, siger Svend Moesgaard, ejer af Skærsøgaard Vin, til TV SYD, som har produceret vin i 14 år. Der vil nok blive en kvalitetsårgang, som vil gøre Danmark kendt. som et vinland.

Normalt høstes der hen i oktober, men i år høstes nu, flere uger førend normalt.

- Det er fuldstændigt vildt i år. Ikke alene er der rigtigt mange druer, men de er også af meget høj kvalitet. Det bliver århundredets høst, siger Danmarks største vinavler, Tom Christensen, fra Dyrehøj Vingård ved Kalundborg til Ritzau.

- Vi kommer formentlig til høste 18-20 ton druer eller næsten det dobbelte af 2013, siger han.

Gennemsnitstemperaturen er steget med en grad i Danmark, men den skal stige yderligere en til to grader for at vinproduktionen kan blive stabil, siger en forsker fra Aarhus Universitet.

Svend Moesgaard er dog overbevist om, at vore børnebørn vil opleve hele Norden som vinproducerende. Bl.a. Norge, Sverige og Finland som vinproducerende, især af mouserende vine.

Hør Svend Moesgaard om fremtiden for dansk - og nordisk vin.(1:55)

02:00 Luk video