Snart kan du betale varmechecken tilbage – borgmester har allerede givet pengene væk

Borgmester i Kolding Kommune, Knud Erik Langhoff (C), fik i august udbetalt en varmecheck, han ikke skulle have haft. Alligevel har han ikke tænkt sig at betale pengene tilbage.

Syd- og sønderjyderne fik udbetalt over 400 millioner kroner i varmecheck i august sidste år, men flere af dem skulle slet ikke have haft checken.

Nu bliver det muligt at betale pengene tilbage, hvis man har et ønske om det.

quote

Jeg har ikke tænkt mig at betale tilbage, fordi jeg har givet dem videre.

Knud Erik Langhoff (C), borgmester, Kolding Kommune

Det har Kolding Kommunes borgmester Knud Erik Langhoff (C) dog ikke tænkt sig at gøre.

- Jeg har indbetalt pengene til velgørende formål, da det efter et stykke tid ikke virkede til, at der ville komme en mulighed for at betale pengene tilbage, siger han.

I et aktstykke sendt af klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) til Folketingets Finansudvalg lyder det, at den frivillige ordning ventes at indbringe staten 100.000 kroner.

Det svarer til, at 17 husstande betaler deres varmecheck på 6.000 kroner tilbage. Dog er forventningen behæftet med en betydelig usikkerhed, skriver Ritzau.

Burde været rettet for længe siden

I alt har 68.629 husstande i Syd- og Sønderjylland fået tildelt en varmcheck per 10. august sidste år. Det løber op i 411.774.000 millioner kroner.

Checken er tiltænkt som en hjælp til dem, der er hårdest ramt af prisstigningerne på varme i vinteren 2021-2022.

Hvem har fået varmecheck?

Der er afsat 2,5 mia. kr. i støtte til dem, der er hårdest ramt af de høje prisstigninger på varme i vinteren 2021-2022.

Varmechecken er et skattefrit engangsbeløb på 6.000 kr.

For at kunne modtage den statslige tilskud på 6.000 kroner skal en husstand lever op til følgende:

Din bolig skal pr. 1. januar 2022 være registreret i BBR med en af disse tre varmekilder:

  • Naturgas

  • Fjernvarme med høj gas- og/eller elandel

  • Elektricitet (Det kan eksempelvis være varmepumper som primær varmekilde samt et elforbrug på over 1.500 kWh i december 2021)

Din husstands samlede indkomst i 2020 må ikke være over 650.000 kr. (706.000 kr. før arbejdsmarkedsbidrag).

Kilde: Varmecheck.dk

Checken er dog også endt hos boligejere, der ikke lever op til kravene. Årsagen skyldes fejl BBR-registret, hvor der er registreret andre varmekilder end dem husstandene har i dag.

- Det er noget sløseri at øse ud med offentlige midler på den måde, og man burde langt hurtigere have åbnet for tilbagebetalingen, siger Knud Erik Langhoff.

Ingen er forpligtet til at betale tilbage

Planen med tilbagebetalingen er, at borgere kan henvende sig på en e-mailadresse, og derefter vil få tilsendt en faktura på 6.000 kroner fra Energistyrelsen.

I aktstykket fastslås det også, at man ikke er forpligtet til at betale varmechecken tilbage. Knud Erik Langhoff forventer heller ikke, at mange er parat til at gøre det.

- Der er mange, der har haft andre ekstra udgifter i den her tid, så jeg forestiller mig, at mange ikke har muligheden for at betale pengene tilbage igen. Men jeg håber da, at folk vil overveje det kraftigt, siger han.

Selv er borgmester dog ikke i tvivl om, at han gjorde det rigtige, da han gav pengene væk.

- Jeg har ikke tænkt mig at betale tilbage, fordi jeg har givet dem videre, siger Knud Erik Langhoff.