Sygehuse indfører mere kontrol for at undgå lægefusk

Både Odense Universitetshospital og Sygehus Lillebælt er klar til at stramme reglerne for, hvilke læger der får lov til at operere.

Det skal være slut med svindel på hospitalerne, som giver ukvalificerede læger adgang til operationsstuerne.

På Sygehus Lillebælt har de lavet en ny strategi i håbet om at sætte en stopper for lægefusk. Strategien går kort og godt ud på, at lægernes anbefalinger fremover vil blive tjekket grundigt, inden de får adgang til at operere.

- Vores nye metode er blevet til i løbet af de senere år. Dels på grund af dårlige sager, men også fordi vi skal sørge for at få de dygtigste læger ind. Det nye er, at vi gør det systematisk, og det tænker jeg, at andre kan have god glæde af, siger lægefaglig direktør på Sygehus Lillebælt, Mads Koch Hansen, til TV SYD.

En af de dårlige sager var da en tysk læge i 2009 blev ansat på Sygehus Lillebælts afdeling i Kolding, på trods af at flere andre sygehuse havde nægtet at ansætte ham på grund af manglende kvalifikationer.

På Sygehus Lillebælt er den grundigere ansættelsesproces allerede trådt i kraft, og på Odense Universitetshospital er noget lignende på vej. I stedet for kun at kigge på anbefalinger, vil man dog på OUH også spørge ind til tidligere klagesager - en metode som Sygehus Lillebælt dog ikke vil kopiere.

- Det har en værdi, men kun i begrænset omfang, fordi der ikke altid er blevet lavet en formel klage. Derfor har vi valgt ikke at kigge systematisk på klagesager, siger Mads Koch Hansen fra Sygehus Lillebælt til TV SYD.