Tina er en af 25 kvindelige iværksættere, du bør kende ifølge Dansk Erhverv
Trods årtiers kamp for ligestilling så "fejres" kvindelige iværksættere stadig som lidt af en sensation. I dag sætter Dansk Erhverv navn på 25 kvindelige iværksættere, man bør kende. Tina Søgaard fra Kolding er én af dem.
- Jeg er voldsomt stolt over at stå på den liste. Både på egne vegne, men også på virksomhedens vegne.
Ordene kommer fra Tina Søgaard, som har sat kursen mod København.
Hun er kvindelig iværksætter, og selvom antallet af kvindelige iværksættere er stigende, så er det stadig kun 30 procent af alle iværksættere, der er kvinder. Altså knap en tredjedel.
Det er en udvikling, Dansk Erhverv ønsker at gøre noget ved.
- Med kåringen af 25 kvindelige iværksættere, du bør kende, ønsker Dansk Erhverv særligt at sætte fokus på inspirerende kvindelige iværksættere, så flere får mod på at prøve kræfter med iværksætteri, skriver organisationen på sin hjemmeside.
Det er derfor, Tina Søgaard i dag skal hædres på Børsen i København sammen med 25 andre kvindelige iværksættere, som har skabt vækstresultater.
Rollemodel og mentor
Tina Søgaard har en lang erhvervskarriere bag sig.
I 2015 lancerede hun en ny hudplejeserie - Ecooking i Kolding - og i februar 2022 blev hun kåret som årets bedste eksempel på ”Sydjysk Verdensklasse” af Erhvervshus Sydjylland. Prisen fik hun, fordi hun var kvindelig iværksætter og skaber af fire virksomheder, og fordi hun havde skabt arbejdspladser til flere end 100 mennesker i Kolding-området.
At Dansk Erhverv ønsker at fremhæve hende som kvindelig rollemodel, er hun kun glad for.
- Jeg har i mange år været mentor for iværksættere, og jeg mener, det er vigtigt, at der er kvindelige rollemodeller.
Mission at få flere kvindelige iværksættere
- Det er en mission for mig at få flere kvindelige iværksættere i gang, og det er ikke, fordi jeg er feminist, men jeg kan se, at de unge drenge er bedre til at hoppe ud i det, end pigerne er, så derfor ser jeg det lidt som min opgave, siger hun.
Tina Søgaard er mentor for flere kvinder – men også for unge mænd.
- De unge mænd har ikke de samme barrierer, som piger har. Det ligger i baghovedet hos dem, at der gerne vil have børn, og mange piger har det sådan, at alt skal være perfekt. De skal have en forretningsmodel, der følges til punkt og prikke, og det er meget svært – ja faktisk umuligt i virkelighedens verden, siger Tina Søgaard.
Kapital til lovende virksomheder
Ifølge Dansk Erhverv er en af de udfordringer, kvinder møder, at skaffe finansiering. Det gør de noget ved i Kolding med samarbejdet Startup Boost, hvor iværksættere kan søge kapital.
Startup Boost er et samarbejde mellem lokale virksomheder og Business Kolding, der skal styrke lokalt iværksætteri. Det har eksisteret siden 2018 og hjælper med enten lån eller direkte investering i lovende virksomheder.