Tjener stort på fede danskere

Læger på Kolding Sygehus og Mølholm kritiserer den danske virksomhed Kirurgirejser og søsterselskabet International Health Care for fedmeoperationer.

Avisen Metroxpress skriver i dag, at Kirurgirejser scorer millioner på at sende danskere til udlandet for at få en lang række forskellige operationer, og operation for fedme er en væsentlige del af forretningen.

Operation ikke en leg

- Det er totalt forfejlet at operere folk ned til 16 år og med en BMI ned til 30. Der er kun et at gøre: Løb nogle ture, dyrk noget motion, spis noget mindre og drik mindre cola, siger Jette Ingerslev, overlæge og specialist i ekstrem overvægt ved Kolding Sygehus og talskvinde for Adipositasforeningen.

- En fedmeoperation er ikke en leg. Det er en meget alvorlig ting, der har store konsekvenser for resten af ens liv. Og der er også risiko for nogle bivirkninger, påpeger hun.

Komplikationer

Fedmekirurg Jens Fromholt Larsen fra Privathospitalet Mølholm supplerer:

- Vi kan ikke fagligt begrunde behandling ned til BMI 30, det må jeg sige. Jeg tjener selv mine penge på fedmeoperationer, men det må man ligesom sætte sig udover, siger Fromholt til Metroxpress.

Ligesom Ingerslev påpeger han, at operationerne ikke er risikofrie:

- Kirurgirejser siger, at de aldrig har set komplikationer, og det er selvfølgelig noget vrøvl og sludder, siger han.

Ikke danske regler

Kirurgirejser afviser.

- Vi følger de internationale regler, ikke de danske. I Belgien kan man sagtens operere et barn på 16 år, uden det giver problemer, siger direktør Atef El-Kher, der siden 2005 har sendt 2.500 patienter til Belgien.

Han ser ikke noget problem i, at unge med en BMI på 30 får en fedmeoperation. »Men alt andet skal være prøvet først,« siger han til Metroxpress.